Két nappal a hivatalos világnap (november 20.) előtt került sor a Magyar Kultúra Házában A ‘Jövő kincsei’ című szakmai napra, melynek idei szervezője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért felelős Államtitkársága volt.

Ebben az évben, az országgyűlési választások eredményeként megalakult új kormány vezetői ismertették szakterületeik állami feladatait. A szakmai napon - jelezve a kormányzati szándékot - Nagy Anna kormányszóvivő is jelen volt.

A nap második részében a gyermeki jogok védelmével foglalkozó jogvédő szervezetek képviselői (többek között az oktatási jogok biztosa) számoltak be a gyermeki jogok érvényesítése, védelme érdekében elért eredményeikről, a feltárt problémákról, és ezek megelőzésére, kezelésére javasolt lehetőségekről.

Ezt követően a korosztályi képviselők mutatták be saját tapasztalataikat. A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaságánka (GYIÖT) bemutatkozása mellett két település is ismertette tevékenységét: a Miskolc városi Diákönkormányzat, a Makó Város Ifjúsági Diákönkormányzat.

A szekciómunkákon pedig az ENSZ Gyermekek Jogairól szóló Egyezmény végrehajtásáról szóló Kormány-jelentés mellett elkészülő civil, alternatív vagy “árnyék” jelentés előkészítésének első munkafázisára kerül sor. Első körben a szakmai egyeztetés kialakításának formájáról és folyamatáról tárgyaltak a résztvevők. A workshopok vezetésében Alapítványunk részéről Kósa András László vett részt. A későbbi összegzést Jásper András készíti el.