A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) és az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) szervezésében november 13-14-én Kolozsváron a Napoca Szállóban került sor diákjogi konferenciára, Jogok és lehetőségek Kelet-Európa egyetemein címmel.

Diakjog_plakat

A rendezvény célja a hallgatókkal ismertetni, illetve megvitatni a felsőoktatás rendszer helyzetét, a diákoknak biztosított jogokat és lehetőségeket szakemberek és döntéshozó szereplők bevonásával. A rendezvény keretében az új romántanügyi törvény felsőoktatási oldalával kapcsolatban vitatkoztak a résztvevők, Andrei Marga, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora a bolognai folyamat első évtizedét elemezte. Magyari Tivadar, BBTE rektorhelyettesének, Szilágy Pál, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári karának vezetőjének és Soós Anna, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (KMEI) elnökének részvételével vitatták meg az erdélyi magyar felsőoktatási rendszer jövőjét.

 

Az erdélyi magyar felsőoktatási diákszervezetek vettek részt a diák-érdekképviseletről folytatott kerekasztal-beszélgetésen, melyet Kósa András László (Közéletre Nevelésért Alapítvány) érdekképviselettel kapcsolatos bevezető előadása vezetett fel.

Vasárnap d.e. a magyarországi Oktatási Jogok Biztosa Hivatalával ismerkedtek meg a résztvevők.  Az Európa-szerte egyedülálló intézményt, az oktatási jogok biztosának tanácsadója, Kósa András László mutatta be.

A konferencia zárásaként Hunyadi Gyöngyi, a MOL Románia HR biztosa tartott karrier-tanácsadást.