A fegyelmi szabályozások nemzetközi összehasonlító kutatásának eredményeiről számoltunk be a Diákjogi Szektor szakmai napján.

A Diákjogi Szektor 2010. május 21.-én szakmai napot tartott a Hotel Pilonban (senki ne akarja megtalálni, mert nem egyszerű, de azért a linket betettük. :-)))

A Diákközéletért Alapítvánnyal közös kutatási projektünk ezen részében Faludi Orsolya, Nagy Mónika és dr. Árvay Viktor vett részt. Neki ezúton is külön köszönet. A mostani előadást Kósa András László tartotta, illetve Jásper András jogászként egészítette ki a felvetést.

Az előadás prezentációja itt megtekinthető: Fegyelmi szabályozás - nemzetközi kitekintés

Jó lenne, ha az előadáshoz kapcsolódóan egyféle vita alakulna ki a fegyelmezés szabályozása kapcsán, illetve a civil mozgalmi oldalról indulva az alternatív büntetések felvetése kapcsán (lásd: New York City szabályozását, illetve ehhez kapcsolódóan a félreértések: Padra firkálásért tartoztattak le egy iskolást). A vita helye lehet ezen bejegyzés komment része, de akár a Szektor levelezőlistája is.

A teljes jelentés itt érhető el: Gyorsjelentés (bevalljuk vizsgáltuk a finn szabályozást is - Faludi Orsolya készíti, de egyelőre nem tudtuk felhasználni, ugyanakkor elkezdődött a szlovén közoktatási szabályozás vizsgálata is - voltunk is helyszíni tapasztalatszerzésen, de egyelőre még ez sem végleges. És persze az előadás során, de nemcsak ott, felmerült, hogy jó lenne valami keleti (dél-koreai, japán, kínai, de ebből a szempontból érdekes lehet az indiai is) oktatási rendszert is megvizsgálni.

Szóval, vitára fel!!!