Az Erdély FM, Transindex és Közéletre Nevelésért Alapítvány szervezésében április 29.-én Marosvásárhelyen került sor arra a kerekasztal beszélgetésre, amelyen oktatási szakemberek, pedagógusok, iskolafenntartók és civilek vettek részt.

A dinamikusra sikerült beszélgetés hozzászólói voltak:

A felvetett témák között volt:

  • a közoktatás szerkezeti átalakítása (az óvodai nagycsoport átalakítása iskolai előkészítővé, az általános iskolai kitolása 9. osztályig, 16 éves tankötelezettség, tanórák számának csökkentése stb.)
  • a kisebbségi oktatás helyzete (diáklétszám, fejkvóta, pedagógusok, nyelvi jogokkal való élés kérdése)
  • szakképzés, illetve a képzés minőségének kérdése

A beszélgetésről hangfelvétel készült, amely az Erdély FM-en hallható, a Transindex pedig szerkesztett változatát hozza a beszélgetésnek.

Az Erdély FM hírei között:

Nem reformálja meg a tanügyi rendszert az új oktatási törvény
2010. április 30.

Ehhez ugyanis jól felkészült pedagógusokra, jól kidolgozott tankönyvekre és mentalitásváltásra van szükség. Ez derült ki tegnap azon az oktatási kerekasztalon, amelyet az Erdély FM és a Transindex portál szervezett. A résztvevő szakértők szerint előbb a tananyagot kellene megváltoztatni, és a diákok készségeit kellene fejleszteni.

 

„Tulajdonképpen az iskolának a célja, hogy olyan attitűdöket, készségeket fejlesszen ki, amellyel mi meg tudunk felelni a mindennapi élet elvárásainak. Az iskolában sajnos csak információátadás van, ezért a diákok nagyon távol vannak attól, kompetenciákat fejlesszenek ki.”

 

 

- állapította meg Kacsó Réka iskolapszichológus. A szakértők ezt a fajta oktatást azért is tartják fontosnak, mert most például a legtöbb munkahelyen csapatmunka van, és ehhez fejlett kommunikációs készsége kellene legyen a fiataloknak. A gyakorlati képzéshez azonban jól felkészült pedagógusokra van szükség, és ezt a mostani rendszer nem tudja biztosítani.

 

„Egyetértek ezekkel az átfogóbb jellegű természettudományi, vagy akár más összefoglaló típusú tantárgyakkal, de ezekhez tanáraink nincsenek, maga az egész rendszer nem ezt követi, nem erre van berendezkedve. Én egyszer a tanárt készíteném fel, mert most nincs pedagógus-képzés tulajdonképpen Romániában.”

 

- állapította meg Csegzi Sándor marosvásárhelyi alpolgármester. A gyakorlati képzés és a felkészült tanerő mellett a színvonalas oktatáshoz még az kellene, hogy a tananyagot csökkentse az oktatási minisztérium. Most ugyanis csak az órák számát csökkentették, és ez azt jelenti, hogy a meglévő tananyagot rövidebb idő alatt kell átadniuk a tanároknak. Ezekre a problémákra azonban nem tér ki az új tanügyi törvény, ezért a résztvevők kétlik, hogy ennek bevezetésével javulna a román oktatás.