Az ENSZ még tavaly decemberben az Ifjúság Nemzetközi Évének nyilvánította 2010-et, mely 2010.augusztus 10-én lép életbe. A Nemzetközi Év meghirdetésének célja, hogy felmutassa, nyilvánosságra hozza mindazon, a fiatalok által létrehozott kezdeményezéseket, befektetéseket és kreativitásokat, melyek azért valósultak meg, hogy leküzdjék az emberiséggel szemben álló kihívásokat, a béke erősítésétől egészen a gazdasági fejlődés fokozásáig.

A Nemzetközi Év kihirdetésének szándékéval az ENSZ Közgyűlése világszerte felszólították a civil társadalom szereplőit, kormányokat, közösségeket és személyeket, hogy támogassák az évhez kapcsolódó helyi nemzetközi eseményeket annak érdekében, hogy a világméretű esemény jelentőségteljes legyen.

Az év témaköre a “Párbeszéd és kölcsönös megértés” lesz, melynek célja, hogy bátorítsa és erősítse a generációk közötti párbeszédet, összhangot és megértést valamint elősegítse a békére törekvést, az emberi jogok és a szolidaritás, szabadság iránti tiszeletet.

Az év során számos program zajlik majd. Az egyik legjelentősebb eseménye, az V. Világ Ifjúságának Kongresszusa Isztambulban veszi kezdetét 2010. július 13-án. Augusztus 24-27. között pedig Mexikóban kerül megrendezésre a Fiatalok Nemzetközi Konferenciája.

A hír további részletei angolul itt található meg: http://youth-partnership.coe.int/youth-partnership/news/news_135.html

(forrás: Mobilitás)