A Via Nova - Ifjúsági Csoport pályázatot hirdet a szlovák nyelvtörvény kapcsán. A pályázati felhívás az ICS honlapján jelent meg.

A szlovák kormány a magyarokat büntetné anyanyelvük használatáért, szeptember 1-jén életbe lépett a nyelvtörvény, mely a szlovák nyelvet védené… de csak ellenünk.
Ezért a Via Nova ICs pályázatot hirdet, arra kérünk mindenkit, aki meg akarja védeni a magyar nyelv használatát Szlovákiában, fotózza le azokat az angol és német nyelvű reklámokat, szövegeket, ahol nincsen feltüntetve államnyelven, mit is szeretnének reklámozni, eladni stb.

A törvények betartásakor kérjük, hogy a kormány a mérleg nyelvét ne csak egy irányba billentse, ne csak a magyarokon kérje számon a nyelvtörvény betartását, hanem más “idegen” nyelvű feliratok törvénytelenségét is vizsgálja ki. A Szabad Újság magyar nyelvű plakátjait a hivatalok törvénysértőnek titulálták, miközben az utcákat járva rengeteg angol nyelvű feliratot nem is vesznek észre.

Ez ellen tiltakozva kérjük a polgárokat, időseket és fiatalokat, járjanak nyitott szemmel, és ha azt látják, hogy nem az őshonos állampolgárok nyelvén olvasnak hirdetést, cégért stb. azt fotózzák le és küldjék el címünkre, 2009.december 5-éig: neszmeritunde@ics.sk vagy: Via Nova ICS, Čajaková 8, 811 05 Bratislava címre

A legjobb fotókból kiállítást szervezünk Kovácspatakon 2009. december 12-én.

A pályázat nyertese - aki a legtöbb képet beküldi - tátrai utazást nyer.

(forrás: http://www.ics.sk/cikkek/palyazat)