Megjelent a TAMOP 5.1.1/09/4, illetve TAMOP 5.1.1/09/5 jelű, a „Helyi közösségépítő programok - LHH” című konstrukció tervezési dokumentációja.

A civil társadalom megerősítésére és aktivizálására, azon keresztül pedig a kistérségi érdekek és szükségletek összehangolásán alapuló, a települések közötti és az ágazatközi együttműködéseket elmélyítő, az életminőséget közvetlenül vagy közvetetten javító szolgáltatások körének bővítését eredményező, fenntartható fejlesztések megvalósítására jelent meg összesen csaknem 700 millió forintos keretösszegű uniós pályázat az ország a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségben.

A konstrukció keretében többek között kompetenciafejlesztő foglakozások szervezésére, helyi civil szervezetek szervezetfejlesztésére, a kistérségben élő roma közösségek támogatására és tájékoztatására, az alapellátó és szakellátó intézményekkel, valamint a civil szervezetekkel való együttműködés elősegítésére, a kistérségek helyi problémáit orvosolni hivatott projektek és pályázatok kidolgozására, valamint a pályaválasztással, az álláskereséssel, az egészségmegőrzéssel, a számítógépes ismeretek terjesztésével, illetve a bűnmegelőzéssel és közbiztonsággal kapcsolatos tájékoztató rendezvények szervezésére fordítható az elnyert uniós támogatás összege.

A konstrukció keretében a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség komplex fejlesztési programjaiban megjelölt, összesen 19 projekt kaphat támogatást. A pályázó, illetve a pályázó konzorcium vezetője a TÁMOP–5.1.1-09/4 konstrukció esetében csak az a helyi önkormányzat, helyi önkormányzat által felügyelt költségvetési szerv, helyi kisebbségi önkormányzat, önkormányzati fejlesztési társulás és intézménye, valamint többcélú kistérségi társulás lehet, amelyet előzetesen projektgazdaként jelölt meg a kistérség. A TÁMOP–5.1.1-09/5 konstrukció esetében egyesületek, alapítványok, egyházi illetve egyéb jogi személyiségű non-profit szervezetek pályázhatnak.

A vissza nem térítendő uniós támogatás összege a TÁMOP–5.1.1-09/4 konstrukció esetében legfeljebb a kistérségi projektlistában az adott projekthez tervezett összeg lehet. A TÁMOP–5.1.1-09/5 konstrukció esetében az elnyerhető támogatás összege legfeljebb 90 millió Ft lehet. Támogatás mértéke a projekt összes elszámolható költségének 100 százaléka.

A projektjavaslatokat a csatolandó mellékleteket egy eredeti, egy másolati és egy elektronikus példányban 2009. szeptember 1. és 2009. október 30. között lehet benyújtani.

Kapcsolódó dokumentumok