A Település és Ifjúsága Konferencia kilencedik alkalommal, ezen belül a határon túli magyar fiatalokat a munkába bekapcsoló szekció először került megrendezésre. A program megvalósítására a szervezők két Mobilitás munkatársat kértek fel: jómagamat (aki 2000 decemberétől a Metszéspont Irodában határon túli magyar ifjúsági ügyekkel foglalkozom, 2009 februárjától, pedig ismét a Mobilitás amolyan nyolcadik regionális irodáját vezetem) és Öcsi Józsi kollégámat, a veszprémi iroda vezetőjét, aki szintén elég régen pörög az ifjúsági, civil ügyek területén. Ha jól tudom már a 90-es évek eleje óta… 

A meghívott korreferálók kiválasztása során igyekeztünk a diverzifikációt szem előtt tartani, igyekeztünk az egész Kárpát-medencét lefedni, a – határon túli magyarság vonatkozásában – kis és nagy régiókat megjeleníteni.

Szekciónk munkájában helyi önkormányzati vezetők, ifjúságsegítők, civil szervezetek képviselői vettek részt, határokon innen és túlról. A következők referáltak a szekció munkája során:

- Béres Csaba, közalkalmazott, polgármester – Székelyhídról, az Érmellékről, aki jelentős civilszervezeti múlttal rendelkezik, helyi és országos szinten is – arról beszélt mennyire másképp látszik a polgármesteri székből az ifjúság helyzete, mint egy támogatásért pályázó ifjúsági szervezet éléről. Elmondta a történelmi Érmelléket lefedő Eurorégió megalapításán fáradoznak a határ két oldalán található települései önkormányzatok vezetőivel. Ehhez remélhetőleg hasznos információval szolgáltak a szekció magyarországi résztvevői és a közeljövőben létrejön a kapcsolat a jó példaként szolgáló Ister-Granum Eurorégióval. A szekció javaslatának megfogalmazója lett – de erről később;

- Bordás Szabolcs, a Fundamentum Egyesület részéről – Kolozsvárról, szintén Erdélyből – arról beszélt mennyire hiányzik a kreativitás és az innováció az ifjúsági szervezetek munkájából, valamint, hogy mit lehet összefogással elérni: a szilágyerkedi játszótér-építés folyamatáról számolván be, ahol is a Közéletre Nevelésért Alapítvány segítségével a helyiek összefogásával játszóteret építettek;

- Juhász Bálint, önkormányzati képviselő, polgármesteri tanácsadó – Kishegyesről, a Vajdaságból, aki arról beszélt milyen fontos a lehetőségek biztosítása, megteremtése helyi szinten, hiszen, ha van munka, maradnak a fiatalok is helyben;

- Magyar Dani, a Lendvai Ifjak Egyesülete alapítóinak egyike, sokáig elnöke, ma a Lendvai Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség tanácsosa – Muravidékről, a humán erőforrásbeli hiányról beszélt. Náluk egyre kevesebb fiatal vesz részt az aktivitásokban, hiába van anyagi forrásuk a tevékenységek megvalósítására.

De aktívan részt vettek a munkában még:

- Kósa András László Mácsu – Közéletre Nevelésért Alapítvány, szociológus;
- Saláta Zoli, a VAMADISZ elnöke – Szabadkáról;
- Pintér Norbi, Mobilitás asszisztens; a Metszéspont Iroda új munkatársa;
- Debreczy Márta, az SZMM gyermek és ifjúsági osztályáról;
- Winkler Zsóka, a Nap-út Alapítványtól;
- Smudla Kata, a Bázis Gyermek Ifjúsági Egyesülettől

Sajnos a felvidéki cserkész meghívottunk, Kismedve (Csémi Szilárd) a szlovák Oktatási Minisztérium éppen aznap délután 2 órára időzített ellenőrzése miatt nem tudott velünk lenni, illetve Gál István, a Kárpátaljai Fejlesztési Ügynökségtől bokaficam miatt volt kénytelen kihagyni a tanácskozást, de a szerda esti magyar-máltai focimeccset is. 

Szó esett arról, milyen fontos elem lehet a határon túli magyarok által érintett/vezetett önkormányzatokban dolgozó ifjúsági szakértők hálózatának megalapozása.

Javaslatunk, melyet leteszünk a Konferencia asztalára ekképpen hangzik:

1. Mivel a határon túli magyar fiatalokkal, ifjúsági pályázatokkal és ösztöndíjazással foglalkozó Agora Kárpát-medencei Információs és Szolgáltató Irodahálózat megszűnt, így szükséges, hogy határokon átnyúló, regionális ifjúsági, civil és önkormányzati együttműködések és kezdeményezések alakuljanak ki, a fiatalok érdekében és részvételével, település- és gazdaságfejlesztés, közösségépítés és fejlesztés, ifjúságsegítő képzés terén, melyhez szükség van a vertikális infrastruktúrát biztosító intézményrendszerre. 

2. Összhangban a Metszéspont Iroda alapításakor megfogalmazott céljaival, illetve eddig kifejtett tevékenységével, tekintettel a már létező együttműködésekre, a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat regionális irodái – a Metszéspont Iroda koordinálásával – vállaljanak határozott szerepet a fenti együttműködések generálásában és menedzselésében.  

Budapest, 2009. április 3.

                                                                                              Venczel Endre