Foglalkozatási és Szociális Hivatal - Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat
Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

Képzési felhívása

fiatalok társadalmi részvétele 20 órás modul
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0075-07

 

A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat (továbbiakban Mobilitás) stratégiai célja az ifjúsági munka  és módszertanának, a nem-formális tanulás társadalmi elismertetése, az ifjúsági szakemberek támogatása. Ennek érdekében képzési programok kerültek kidolgozásra, köztük a jelenleg meghirdetésre kerülő 20 órás képzés.

A fiatalok társadalmi részvétele című 20 órás modult két képzés párhuzamos megszervezésével valósítjuk meg 2009. március 26-29. között, az ifjúsági korosztály szerveződéseinek, szervezeteinek, illetve a felnőtt ifjúsági szakembereknek. A képzés megszervezésében partnereink a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Közösségi Alapítvány és az MMIK - Logo Ifjúsági Szolgálat.

A képzés célcsoportja:

A modult a helyi ifjúsági munka szereplőinek (ifjúsági referensek, ifjúságsegítők, a formális  oktatási rendszerben vagy non – profit ifjúsági területen önkéntesen tevékenykedő felnőtt segítők) és ifjúsági közösségek (korosztályi érdekképviseletek, egyéb informális csoportok), szervezetek vezetői, aktív tagjai számára párhuzamosan szervezzük.

Résztvevőket elsősorban a Nyugat-dunántúli régióból várjuk. Előnyben részesülnek azok a települések, szervezetek, ahonnan felnőttek és fiatalok együtt jelentkeznek.

A képzés céljai: 

  • Helyi ifjúságpolitikák és stratégiák megalkotásában és megvalósításában való ifjúsági részvétel támogatása.
  • A helyi ifjúsági munkához szükséges együttműködés kialakítása, fejlesztése.
  • A résztvevők számára platform biztosítása a párbeszédre, közös gondolkodásra, együttműködés kialakítására.
  • A résztvevő képessé váljon a fiatalok bevonásával a helyi ifjúsági munka megtervezésére, megszervezésére és megvalósítására, a helyi ifjúságsegítőkkel, intézményekkel együttműködve.
  • Ismerje a fiatalok/ saját korosztály motiválásának, Az ifjúsági részvételi formák közéleti részvételének lehetőségeit.

A képzés témái:

  • Társadalmi részvételt elősegítő alapdokumentumok
  • Hogyan motiválhatók a fiatalok a közéleti részvételre
  • Ifjúsági érdekképviseleti formák, lehetőségek
  • Partnerségen alapuló munka fiatalokkal
  • Hálózatépítés, fejlesztés

Megszerezhető/fejlesztendő kompetenciák:

  • Eu és hazai ifjúságpolitikára vonatkozó jogszabályok megismerése
  • Részvétel a település döntéshozatalában, a helyi ifjúságot érintő kérdésekben
  • Önkéntes állampolgári szerepvállalás
  • Hatékony részvétel a társadalmi életben
  • A személyes elégedetlenség konstruktív módon történő kifejezése
  • Együttműködés különböző csoporthelyzetekben

 Módszer:

Nem- formális képzési módszerek: interaktív prezentáció, szituációs és szerepjátékok, irányított beszélgetés, egyéni feladatok és konzultáció, strukturált páros és csoportmunka, tematikus műhelymunka

Helyszín:
Bozsok, Sibrik Kastélyszálló
http://www.kastelyszallo-bozsok.hu

A képzés időpontja:
2009. március 26-29.
Érkezés március 26-án 13 óra, elutazás március 29-én 15 órakor.

Képzők:

A MOISZ 2008. novemberében akkreditált képzései megvalósításához pályázati úton kialakította képzői körét a megfelelő tudással és tapasztalatokkal rendelkező, az ifjúsági területen dolgozó szakemberekből. Jelen képzés megvalósítására ebből a körből választjuk ki a képzőket.

Részvétel:

Képzésenként minimum 12, maximum 16 fő jelentkezését tudjuk elfogadni. A képzéseket csak abban az esetben tartjuk meg, ha a minimum létszám összegyűlt.

A képzés teljes költsége 32.600 Ft / fő, amelyet a Mobilitás fedez. Ez tartalmazza a képzés költségeit, a trénerek díját a szállás és étkezés költségeit. Az utazási költségek a résztvevőt terhelik.

A regisztráció a jelentkezési lap visszaküldéséhez és részvételi díj befizetéséhez kötött.

A képzés résztvevői hozzájárulása felnőtteknek 4.000 Ft (diákok számára térítésmentes), melyet a jelentkezés elfogadását követően 2009. március 19-ig csekken, vagy utalással kell befizetni. A részvételi hozzájárulásról a Mobilitás számlát ad ki.

A befizetést igazoló csekk vagy banki átutalási megbízás másolatát faxon kérjük eljuttatni a 06/96/518-686-os számra.  Csekket kérésre a jelentkezési lapon megadott postacímre küldünk, a számlaszámról e-mailben tájékoztatjuk.

A jelentkező a képzésen való részvételét a kezdési időpont előtt legkésőbb 5 nappal mondhatja le, fizetési kötelezettség nélkül! Ezen határidőn túl történő lemondás esetén nem jár visszatérítés.

A regisztrált résztvevőkkel a képzés kezdete előtt felnőttképzési szerződést kötünk. A képzésen való részvételről látogatási tanúsítványt bocsátunk ki.

Részvételi szándékát a kitöltött jelentkezési lap visszaküldésével jelezheti. A jelentkezési lapot a szabo.beata@mobilitas.hu email címre kérjük visszaküldeni legkésőbb 2009. március 11-ig (szerda).  A jelentkezés elfogadásáról 2009. március 16 – ig mindenkit e-mailben/megadott elérhetőségen értesítünk.

A szervezők fenntartják a jogát annak, hogy 12 főnél kevesebb jelentkező esetén a képzés nem kerül megtartásra.

További információ:

Szabó Beáta
FSZH - Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda
9021 Győr, Árpád u.44.
Tel: 06-96-518-685 Tel/fax: 06-96-518-686
e-mail: szabo.beata@mobilitas.hu
web: www.mobilitas.hu/ndriszi