2008. szeptember 22–28.

Vállaljunk cselekvően szerepet – tegyünk az öntudatos ifjúságért!

Erdélyből elsőként csatlakozott Székelyudvarhely a 17 országban egyszerre sorra kerülő eseménysorozathoz. Az ÁRH kampányhét, mely során civil hálózatok, nonprofit szervezetek, intézmények hívják fel a figyelmet a demokratikus részvétel és az aktív állampolgáriság fontosságára, bemutatják a meglévő jó példákat, rávilágítanak a hiányokra, aktivizálják az egyes társadalmi csoportokat.

Az ÁRH-hoz bárki csatlakozhat, aki fontosnak érzi a közösségi kezdeményezés, cselekvés és részvétel fejlesztését, a demokrácia és a civil társadalom erősítését. Így történt ez Székelyudvarhelyen is, ahol a Civitas Alapítvány és a Europe Direct Központ (UFF működteti) szervezésében két napos rendezvényre kerül sor e törekvések jegyében. A helyi szervezők főleg az ifjúságot szólították meg, hangsúlyozván, hogy az élő demokrácia alapjai azon öntudatos állampolgárok, akik cselekvően vesznek részt életterük, sorsuk alakulásában. Ha sikerül már ifjú korban megérteni az aktív állampolgárság fontosságát és ezt magukévá tudják tenni a fiatalok, akkor felnőttként már cselekvő állampolgárokként járulhatnak hozzá egy fejlettebb demokrácia megvalósulásához.

A rendezvénynek a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája adott otthont. Első nap (szeptember 24.) az előadások sorát Szilágyi István nyitotta meg, aki Fiatalok Európában témakörben hasznos információkat osztott meg a hallgatósággal arról, hogy hogyan alakul az ifjúságpolitika európai szinten. Szó esett ugyanakkor az elöregedő Európáról, az ifjúság és az ifjúsági kezdeményezések fontosságáról, továbbá a fiatalokat érintő és érdeklő utazásról, oktatásról, unkavállalásról, önkéntességről és ifjúsági csereprogramokról. A második előadó dr. Jásper András, a Diákközéletért Alapítvány kuratóriumi elnöke volt Magyarországról, aki Ifjúsági és diákjogok témában hasznos példákat osztott meg a diákokkal. Körbejárta, hogy hol is helyezkednek el a diák és ifjúsági jogok az általános jogrendszerben, továbbá, hogy mi is a jog: „lehetőség, amit az állam garantál”. Igazán jó példaként mesélt arról, hogy 4 diák összefogásával és kitartó munkájával miként született meg a Diákjogi Karta 94-ben, és hogyan jutottak el vele a közoktatási törvény módosításához 96-ban. De olyan, a diákok számára pikáns részletek is előkerültek, mint mennyire szabályozható a smink, dekoltázs és testékszerek… Egy új projektjüket is bemutatta, melyhez az itteni diáktanácsok is csatlakozhatnak az internetnek köszönhetően: www.diakonkormanyzat.hu

A harmadik előadó a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány programigazgatója, Hegyi Hunor volt, aki a Közösségi Alapítványról, mint a helyi közösségépítés aktív gyakorlatát mutatta be. Jelenleg a világon egyedüli magyar Közösségi Alapítvány a miénk, tudhattuk meg az előadótól, és Romániában is még csak egy ilyen szerveződés van Kolozsváron. A jó példák között szerepelt a város által is jól ismert 2%-os kampány, az Ön dönt kampány és a nemrég sorra került Városi Kaláka, mint a helyi részvételt serkentő gyakorlatok.

Megnépesedett az előadóterem, amikor a polgármester, Bunta Levente érkezett meg a helyszínre. A fiatalok igencsak aktívak voltak a nyilvános fórumon. A polgármester felvezető gondolataiban elmondta, hogy az önkormányzat feladata elsősorban az infrastruktúra biztosítása, beleértve ebbe az oktatási és kulturális infrastruktúrát is. Ugyanakkor nyitott az ifjúsági kezdeményezések irányába. A diákok kérdései a következő témákat érintették: milyen stratégiája van az önkormányzatnak a fiatalok hazacsábítására; milyen tervei vannak az önkormányzatnak a fiatalok szabadidős és sport tevékenységeikhez szükséges terek kialakítására; hogyan kívánja támogatni az ifjúsági kezdeményezéseket az önkormányzat; hogyan tudja segíteni a diáktanácsokat? A polgármester válaszaiból többek között arra derült fény, hogy mint önkormányzat ők a helyi gazdaság fejlesztésére törekednek, hogy ezáltal új munkahelyek teremtődjenek. Ugyanakkor abban kívánnak segíteni a fiataloknak, hogy felmutassák, milyen szakmákra van igény a mai társadalomban, segítve ezáltal a fiatalok pályaválasztását. A szabadidős és sport tevékenységek kapcsán elhangzott, hogy épül az uszoda és a vállalkozókkal történt egyeztetések szerint extrém sportok pályájának a kialakítása is tervben van. Az önkormányzat örömmel fogadja a fiatalok kezdeményezéseit, de elsősorban nekik kell tudni megfogalmazni az igényeiket, elvárásaikat. A terveket pályázatként kell összerakni, költségvetést mellékelve ehhez, hogy átlátható legyen az önkormányzat számára is, hogy mit szeretnének és mekkora forrás szükséges ehhez. Ugyanakkor azt is elmondta a polgármester, hogy a következő évi költségvetés döntésekor elkülönítenek majd alapot az ifjúsági elképzelések számára is, amit majd megpályázhatnak az ifjúsági szervezetek. És szinte zárszóként dobta fel a labdát: szüksége lenne egy ifjúsági referensre az önkormányzatnál, aki segítene neki abban, hogy kapcsolatot tartson az ifjúsággal. Ezt a személyt a fiatalok választhatják meg.

A beszélgetők körében volt Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány igazgatója is, aki a fiatalok tudatos részvételét szorgalmazta, mondván, hogy meg kell tanulniuk közösen megfogalmazni és eljuttatni igényeiket az önkormányzathoz. Továbbá az is fontos lenne, hogy a diákpolgármesterek által hozott határozatok megvalósulásait nyomonkövessék.

Az előadásokkal párhuzamosan a fiatalok a Patkóban is aktívak voltak: labirintust építettek, melyre a városi lakosságnak volt esélye véleményét felírni: mit üzen a vezetőknek, a politikusoknak? A kísérleti jellegű gyakorlat arra világított rá, hogy még tanulnunk kell a részvételt, a véleményünk nyilvános megfogalmazását és felvállalását.

Második nap (szeptember 25.) tematikus szabadtéri gyakorlatok, outdoor tevékenységek fogadták a tettrekész fiatalokat a városi parkban. Fogjunk össze! Felszólítás várta a vállalkozó kedvűeket, akik párban, egymást segítve mászhatták meg a Jákob lajtorjáját. De egyénileg is megmérhették magukat a cselekedni vágyók a rekeszmászásban. A szabadtéri gyakorlatokkal párhuzamosan újabb előadássorozat várta a hallgatóságot a MÜTF épületében. A Civil Elkötelezettség Mozgalom elnöke, Horváth-Kovács Ádám érdekes műhelymunka keretében, a hallgatóság bevonásával világított rá az aktív és passzív állampolgári magatartás közötti különbségekre, aztán együtt határozták meg, hogy miként is lehet aktív egy állampolgár. Vetési Imola, a MAKOSZ ügyvezető elnöke a romániai középiskolások érdekvédelmi helyzetét ismertette, kiemelve a 2008-as sikeres törekvésüket, mellyel törvénymódosítást értek el a „gyermekpénz” 18 éven felüli diákok számára történő folyósítása érdekében. Dr. Juhász Jácint Attila, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdász Karának dékán-helyettese az európai ösztöndíjakról és csereprogram-lehetőségekről számolt be a diákoknak, részletesebben az ERASMUS program ismertetésére térve ki. Az előadások sorát a Széklyudvarhelyi Lakossági Tanácsadó Iroda vezetője, Mihály István zárta, aki bemutatta a polgármesteri hivatalban működő iroda szolgáltatásait, kiemelve azokat a kérdésköröket, amelyekben a fiatalok, diákok fordulhatnak hozzájuk segítségért a bizalom, a pártatlanság, a titoktartás és ingyenes szaktanácsadás jegyében.

A hallgatóság ez alkalommal sem volt passzív, a közös csoportmunka, az előadásokhoz fűződő kérdések, a szabadtéri gyakorlatokba való bekapcsolódás mind-mind azt sugallta, hogy bár újdonság ez a típusú kezdeményezés, de van érdeklődés iránta, és vannak tettrekész fiatalok, akiknek van véleményük és akik cselekvésre is készek.

Csáki Rozália
Civitas Alapítvány, Székelyudvarhely – programkoordinátor
e-mail: rozalia.csaki@civitas.ro