FELHÍVÁS „Az év gyermek és ifjúsági mintaprojektje” cím elnyerésére 

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Gyermek- és Ifjúsági Osztálya felhívást tesz közzé „Az év gyermek és ifjúsági mintaprojektje” cím elnyerésére. A díjjal a Minisztérium szakmai szervezeti egysége elismerését kívánja kifejezni régiónként 1-1 (összesen 7) modell értékű ifjúsági projektnek, illetve szolgáltatásnak. A díj átadására 2008. november 8-án, az – Európai Bizottság által meghirdetett – Európai Ifjúsági Hét Zárórendezvényén kerül sor. Az idén első alkalommal kiírásra kerülő címmel a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai szervezeti egysége el kívánja ismerni a gyermek és ifjúsági területen kimagasló, innovatív, újszerű megközelítéseket alkalmazó olyan projekteket és szolgáltatásokat, amelyek szakmai megalapozottságuknál, módszertani kidolgozottságuknál, valamint gyakorlati bevezetettségüknél fogva adaptálhatók más szervezetek munkáihoz is.

Jelen felhívás mintaprojektnek tekinti azokat a már lezajlott rendezvényeket, programokat, képzéseket, vagy folyamatosan működtetett szolgáltatásokat, amelyek a gyermekeknek és a fiataloknak szólnak, huzamosabb ideje eredményesen működnek, illetve már nagy sikerrel lezajlottak, módszereiket tekintve pedig egyedinek tekinthetőek, mások számára követendő példát nyújtva. A projektben részvevő fiatalok tájékozottsága nő, és/vagy lehetővé teszi a hasznos és tartalmas szabadidő eltöltést, a helyi vagy tágabb közösség fejlődését, kapcsolataik kialakítását és fejlesztését, az érdekképviselet, az érdekérvényesítés megvalósítását, a különböző ártalmak megelőzését, kezelését a szolidaritás, a demokrácia és az európai értékek mentén.

 Azokat a példaértékű, újító jellegű, sikeres projekteket várja a kiíró, melyek jó gyakorlatok, jó példák elterjesztésével értékes szakmai, módszertani mintát tudnak nyújtani az alábbi területek valamelyikén:
- komplex ifjúsági feladatok ellátását felvállaló modellek;
- felkereső gyermek- és ifjúsági szolgáltatások;
- multifunkcionális terekben nyújtott gyermek- és ifjúsági szolgáltatások;
- mobil gyermek- és ifjúsági szolgáltatások;
- primer prevenciót végző gyermek- és ifjúsági projektek;
- a hátrányos helyzet leküzdését segítő, fejlesztő típusú projektek;
- a helyi közösség bevonására irányuló, a nyilvánosság megteremtéséhez innovatív eszközöket alkalmazó, komplex gyermek- és ifjúsági szolgáltatások, projektek;
- az információhoz való hozzájutást segítő, az egyéni és közösségi kompetenciák fejlesztését szolgáló projektek, szolgáltatások;
- a fiatalok társadalmi részvételének, érdekérvényesítő képességének, társadalmi felelősségvállalásának megerősítését szolgáló demokrácia projektek;
- széles körű (szektoron belüli és szektorok közötti) helyi, regionális, illetve országos szintű együttműködésekben megvalósult gyermek- és ifjúsági projektek, szolgáltatások;
- a gyermeki és emberi jogok megismerését, illetve érvényesülését elősegítő projektek;
- a kulturális sokszínűség megismerése által az elfogadást, az előítéletek leküzdését erősítő projektek.

 A díj elnyerésére helyi önkormányzat, kistérségi társulás, intézmény, valamint bejegyzett ifjúsági/ifjúságnak szolgáltatást nyújtó civil szervezet nyújthatja be jelentkezését. Az „Év gyermek és ifjúsági mintaprojektje” cím elnyerésére a fentieknek megfelelő szervezet, vagy intézmény önmagát jelölheti. Egy szervezet csak egy projekttel indulhat.

A felhívásra jelentkezők vállalják, hogy a cím elnyerése esetén az Európai Ifjúsági Hét ünnepélyes Zárórendezvényén projektjüket vizuális vagy interaktív módon prezentálják az ott megjelent közönség előtt. 
A rendezvény helyszíne: Budapesti Európai Ifjúsági Központ, 1024 Budapest, Zivatar u. 1-3.
Időpontja: 2008. november 8. 

Az elismerő cím odaítélésével a szervezet egyszeri 700 000 Ft, azaz hétszázezer forint összegű támogatásban részesül, mely a mintaprojekt részletes, strukturált módszertani dokumentációjának elkészítésére, valamint annak nyilvánosság előtti bemutatására szolgál. Az elismerő cím birtokosával a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Támogatási szerződést köt.  
Rendelkezésre álló keretösszeg mértéke és forrása:
Az elismerő cím adományozására a 16/41/3/2 Gyermek és ifjúsági szakmafejlesztési célok megvalósítása, stratégiai programalkotási folyamatok végrehajtása (ÁHT: 277201) előirányzat terhére biztosított 4 900 000 Ft, azaz négymillió-kilencszázezer forint áll rendelkezésre.

A támogatási összeg elszámolása a támogatott szervezet nevére kiállított számlákkal történik. A támogatási összeg átadására a szakmai és pénzügyi beszámoló elfogadását követően, utófinanszírozás formájában kerül sor.  

A jelentkezési űrlap benyújtási határideje: 2008. október 3. – beérkezőleg
A módszertani dokumentáció elkészítésének, valamint bemutatásának határideje: 2009. április 30.
A pénzügyi és szakmai beszámoló benyújtásának határideje: 2009. május 30. 

A cím birtokosa vállalja, hogy a részletes módszertani dokumentációt kizárólag a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal – MOBILITÁS Országos Ifjúsági Szolgálat, valamint saját honlapján jelenteti meg.  

A jelentkezés feltételei, a döntés menete:
Jelentkezni az e célra rendszeresített JELENTKEZÉSI ŰRLAPON lehet.

Felhívjuk azon szervezetek figyelmét, amelyek már a korábbiakban részesültek mintaprojektjeik után a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól (illetve jogelődjétől) támogatásban, jelen felhívásra nem jelentkezhetnek. (A kikötés oka, hogy a mintaprojekt cím elnyerőit a szakmai zsűri tagjai utánkövetési (monitoring) eljárásnak vetik alá. A jelen pályázati kiírásnak megfelelő projektek a továbbiakban is használhatják a „mintaprojekt” címet.)

A projektekről az űrlapban szereplő információ alapján a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi Szakállamtitkársága / Gyermek és Ifjúsági Osztályának tagjaiból, a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat, valamint az Szociális és Munkaügyi Intézet Gyermek- és Ifjúságkutatási Főosztályának munkatársaiból, valamint felkért független szakértőkből álló szakmai kör dönt. Kérjük, hogy a döntés megkönnyítése érdekében az űrlapot gondosan töltsék ki, minden kérdésre kielégítő választ adva. Csak azok a jelentkezési lapok kerülnek értékelésre, melyeket a felhívásában szereplő határidőig 2 példányban (1 eredeti és egy másolat) postára adtak, illetve e-mailen is elküldtek a megadott címekre.
A jelentkezési űrlap benyújtásának helye: A jelölt szervezet/intézmény telephelye szerint illetékes Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda:FSZH – MOISZ Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda(illetékesség: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
4024 Debrecen, Piac u. 26/a.
Tel: +36-52/531-053
E-mail: eariszi@mobilitas.hu  

Az elektronikus példány benyújtási helye: az illetékes Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda központi e-mail címe. 

A felhívással kapcsolatban felmerülő speciális kérdéseikkel, kérjük, forduljanak Veres Judit Inez KMRISZI irodavezetőhöz (+36-1/353-2622, veres.judit@mobilitas.hu), általános kérdéseik kapcsán pedig az illetékes Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda nyújt felvilágosítást. 

Mintaprojekt felhivas utemezese.doc (27 kB)

Jelentkezesi urlap mintaporjekthez.doc (188 kB)

  

Kiiró : Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Telefon : 473-8100,475-5700; 475-5800
Fax : 473-8101
Web : www.szmm.gov.hu

forrás: Mobilitás