A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) éves közgyűlésén jártunk, és támogatáspolitikai modellekről beszéltünk.

Május 28-án d.u. egy több mint 4 órás támogatáspolitikai vitán vettünk részt a Hargita megyei Művészeti és kulturális Központban Gyergyószárhegyen. A beszélgetésen Hadnagy Miklós a magyar kormányok támogatáspolitikájának történetéről, én pedig támogatáspolitikai modellekről beszéltem. Ezt követően került sor Ambrus Attila az írott sajtó megszünése kapcsán lejegyzett gondolatai felolvasására, majd pedig a téma kapcsán élénk vita alakult ki a hallgatóság között.

Érdekes volt hallgatni az erőteljesen korporativista szemléletet, amely szerint márpedig a határon túli sajtónak feltétlenül kell a támogatás, sőt minden támogatás kell. A másik véglet szerint viszont a sajtótermék is “csak” termék, s mint ilyen meg kell éljen a piacon.

Felmerült a szorvány vidéken élők magyar nyelvű médiával való “ellátásának” kérdése, illetve ennek támogatáspolitikai oldala is. És természetesen előkerültek a média-multikat szidó gondolatok is (legérdekesebb talán az volt, hogy egy “szakmai céh” azt veti fel, hogy a médiába befektető multik képviselői miért nincsenek jelen az újságírói szakszervezetben. Hát mert nem ez a dolguk, és mert ha csepp esze van a MÚRE-nak, akkor be sem engedi tagként őket) :-)

Az igazság talán valahol a kettő között van, de persze igazán dülőre nem jutott a társaság, viszont volt egy kis gittegylet hangulata, ahogyan Karácsonyi Zsiga elkezdte a MÚRE, mint érdekképviseleti szervezetet döntéshozatali kompetenciával felruházni. És valahol itt csúszhat el a kérdés, amikor az érdekképviselet egyszercsak politikai döntéshozatali jogot vindikál magának, és természetesen bővesz vállalja az ehhez kapcsolódó felelősséget is. És mindeközben ujjal mutogat a politika fele.

Elég rendesen ambivalens érzésem volt, de a hozzászólások között több rendkívül hasznos gondolat is elhangzott. Némileg átértékelődni látszik a kilencvenes évek elején felvetett “Szülőföldön való maradás” gondolata, de természetesen a résztvevők elutasították a “munkaerőpiaci utánpótlás” gondolatát is. Egyszóval érdekes és hasznos beszélgetés volt. Bízunk benne, hogy a MÚRE régi/új vezetői sem fognak szemellenzővel kizárólagos korporativista szemléletet felmutatni, mert akkor a magyar kormánnyal való tárgyalás sehova sem vezet…