Egy innsbrucki gimnáziumban a szóbeli érettségi vizsgán hazaküldött egy diákot a vizsgabiztos, mivel nyakkendő nélkül jelent meg.

A Tiroler Tageszeitung című lap keddi száma szerint tavaly júniusban az egyik diáknak a két vizsgarész közötti szünetben mopedjével haza kellett robognia, hogy nyakkendőt kössön, anélkül ugyanis nem folytathatja az érettségit.

A fiú szülei feljelentést tettek az ügyben, kifogásolva a vizsgabiztos eljárását. Állításuk szerint gyermekük fekete inget, fekete zakót és szürke nadrágot viselt, de ez nem volt elég, arra kötelezték, hogy húsz percen belül nyakkendővel jelenjen meg, különben nem folytathatja a vizsgát.

Az apa az egész ügyet a hatalom felesleges fitogtatásaként értékelte. “Egy amúgy is stresszes érettségizőnek inkább a következő vizsgarészre kellene lelkileg felkészülnie, nem pedig ilyen mellékes dologgal foglalkoznia” – mondta fel.

A Tiroler Tageszeitungnak nyilatkozva a vizsgabizottság elnöke elismerte, hogy valóban nagy hangsúlyt fektet a nyakkendő-viseletre. Elmondása szerint az első vizsgarész után szólította fel a diákot, hogy kérjen kölcsön egy nyakkendőt az édesapjától, aki szintén az iskolában oktat. Arról nem volt tudomása, hogy a fiú egyenesen hazaindul – állította.

Rheinhold Raffler, az iskolatanács vezetője közölte, egyelőre még nem tisztázott, hogy figyelmeztetésben részesítik-e a bizottság elnökét. Mint felidézte, a vizsgát nem szakították meg, a diákot pedig csak megkérték, hogy szerezzen magának egy nyakkendőt – ha ismét anélkül jelent volna meg, akkor is folytathatta volna az érettségit.

(forrás: Népújság, http://www.e-nepujsag.ro/hir.php?m=39485)