Régi partnerünk a Maros megyei MADISZ és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) közös projektje mérföldkő lesz a romániai közoktatásban:

Fakultatív tantárgyként várhatóan a második félévtől kezdődhet médiaismereti oktatás középiskolások részére a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban. A Maros megyei MADISZ és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) közös szervezésében az érdeklődő diákok a Médiasuli program kiterjesztéseként nyerhetnek betekintést a sajtós munka műhelytitkaiba. Legutóbb a PR-munkatárs, illetve vállalati kommunikátor feladatairól hallgathattak előadást az érdeklődő diákok. A programot a Communitas Alapítvány támogatja.

A Médiasuli a tavasszal kezdődött szakmai előadásokkal és szerkesztőségi látogatásokkal, ezek során a résztvevők a napilap, illetve a rádiós és televíziós műsor készítésének mikéntjével ismerkedhettek. A nyári vakáció után pedig részt vehettek a MÚRE gyergyószárhegyi táborában, ahol szakmai előadásokat hallgathattak, a többi között éppen az utánpótlásképzés helyzetéről.

Ezek után az előzmények után szükségszerűnek tűnt a folytatás, és ilyenként elkerülhetetlennek tűnt egy beszélgetés a hogyan továbbról, amelyen egyfelől a kezdeményezők, másfelől a Bolyai líceum vezetője vett részt. A felek áttekintették a javasolt tantervet, Bálint István iskolaigazgató pedig támogatásáról biztosította a programot. Azt mondta: az a véleménye, hogy a sulirádióban vagy az iskola lapjánál tevékenykedő fiatalok számára mindenképpen hasznos lenne bekapcsolódni a képzésbe. Ezért úgy döntöttek, hogy a 2009/2010-es tanév második félévétől kezdve kísérleti jelleggel beveszik a tantervbe a médiaismereti oktatást mint választható tantárgyat.

(forrás: Népújság)