A MAKOSZ által a román közoktatási törvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatokat már közreadtuk (itt). A román kormány pedig ennek jelentős részét a felelősségvállalással elfogadott törvénybe iktatta. Gondok leginkább a középiskolás diákönkorkmányzatok és a felsőoktatási hallgatói önkormányzatok intézményi vezetőtanácsi részvétele kapcsán merülnek fel.

Alább a MAKOSZ közleményét, illetve a felsőoktatási szervezetek tiltakozását tesszük közzé:

MAKOSZ: nem vehetnek részt a diákok képviselői az iskolák vezetőségi tanácsainak zömében 

Figyelembe vette a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) által benyújtott javaslatokat az oktatási reformtörvény megalkotásakor a kormány. A diákszervezet egyébként azt kifogásolta, hogy a törvénytervezet akadályozza a kisebbségi diáktanácsok működését a tanintézményeken belül. 

“A MAKOSZ által benyújtott javaslatok elfogadásának eredményeként bármely tanintézményben működhetnek önállóan egyesületek. Ez a törvénykiegészülés lehetővé teszi a kisebbségi diáktanácsok működését is. Pozitív visszajelzésnek minősíthető, hogy a tanügyi reformtörvény végleges formája a MAKOSZ által beadott javaslatok figyelembevételével alakult ki, viszont a szövetség ezt a formát továbbra is félmegoldásnak tartja, hiszen a kisebbségi diákokat képviselő egyesületek működése nagymértékben függ a tanintézmények vezetőségétől: ők fogadják vagy utasíthatják el azokat” – áll a MAKOSZ közleményében, amelyet a szövetség hétvégén megszervezett Megyei Konzultatív Tanácsának ülését követően bocsátottak ki. 

A tanácskozáson megjelent kilenc megye küldötteinek zöme arról számol be, hogy a diákok képviselői nem lehetnek jelen a tanintézmények adminisztratív tanácsának gyűlésein. Kivételt csupán Kovászna és Hargita megye képez ezen a téren. (hírszerk.)  

Az új oktatási törvény megvonta az egyetemi hallgatók azon jogát, hogy képviseltethessék magukat az egyetemek szenátusában. A hallgatók tiltakozási akciókkal fenyegetnek, és Ecaterina Andronescu miniszter menesztését követelik.

„A Romániai Egyetemisták Szervezeteinek Országos Egyesülete (ANOSR) elfogadhatatlannak találja annak az alapvető jognak a törlését, amelyet 1995 tavaszán, az egyetemisták megmozdulásaikkal kiharcoltak maguknak, éspedig azt, hogy az egyetemek szenátusai 25 százalékát az ő képviselőik tegyék ki. A kormányzati felelősségvállalással elfogadott oktatási reformtörvény a 20 évvel korábbi állapotokat hozza vissza” – jelentették ki az egyesület képviselői, akik szerint a törvény a demokratikus elveket csorbítja.

A Romániai Egyetemisták Egyesülete (USR) is osztozik a kollégáik felháborodásán, mi több, ők azt is nehezményezik, hogy az egyetemi hallgatók képviselőit a felsőfokú oktatás minőségét biztosító ügynökség tanácsából (ARACIS) is kizárták.

„Elégedetlenek vagyunk a miniszter munkájával. Az egyesület igazgatóságával történő egyeztetést követően bejelentjük tiltakozási akcióink menetrendjét – jelentette ki Andrei Botez, az USR elnöke.

(forrás: transindex.ro)