A MAKOSZ saját javaslattal egészíti ki a közvitára bocsátott tanügyi törvénytervezetet.

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége ,– továbbiakban MAKOSZ - mint érdekvédelmi és érdekérvényesítési szervezet  javaslataival egészíti ki  Ecaterina Andronescu oktatási miniszterasszony által előterjesztett  tanügyi módosításokat.

A MAKOSZ az egyeztető fórumán kikérte a tagszervezetei, megyei illetve diáktanács tagjai  véleményét, ezeket figyelembe véve megalkotta törvény módosításai javaslait. 

A MAKOSZ fontosnak tartja megemlíteni és kéri a Diáktanácsok konzultatív szervként való működését az Oktatási, Kutatási és Innovációs Minisztériumtól, ugyanakkor teljes jogú tagként való elfogadását a Adminisztrációs Tanácsban, véleménye kikérését - intézményen belüli fegyelmi döntésekben, a kötelező tanterven/tananyagon/oktatási időszakon túli oktatási és szabadidős tevékenységekről való határozatokban, a diákok jutalmazásába -  hiszen a diákokat érintő kérdésekben ezen szervezet képviselheti a megfelelőben a diákok érdekeit.

A miniszterasszony által közvitára bocsátott törvénymódosítási javaslat 50. Cikkelyének (25), (26), (27) alpontja magába foglalja az iskolai, megyei és országos diák egyeztető tanácsának létjogosultságát, viszont ezen cikkely nem tesz említést azokról az intézményekről amelyekben a tanítás több nyelven folyik. Ebből a törvénycikkelyből hiányzik a kisebbségi diákokat képviselő érdekvédelmi és érdekérvényesítési szervek megfogalmazása úgy iskolai és megyei, mint országos szinten.

A MAKOSZ ezzen törvénycikkelyre hívja fel a figyelmet, hiszen fontos figyelembe venni a kisebbségi diáktanácsokat amelyek már hazánkban ugyancsak közel 20 éves múltra tekintennek vissza. A kisebbségi középiskolás szervezetek létjogosultsága indokolt, hiszen a diáktanácsoknak egyik feladatuk az iskolai élet megszervezése, amelyet a legmegfelelőbben az ugyanabból a kulturális közegből származó diákképviselő tud megszervezni.

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége ezzen javaslatai az együttműködés jegyében elküldi minden parlamenti képviselőnek, oktatási szervezetnek, szakszervezeteknek hiszen a tanügyi módosítások nagymértékben befolyásolhatják az iskolai éveket és a diákszervezetek jövőjét.

A javaslat román nyelven itt érhető el: MAKOSZ_javaslat

(forrás: MAKOSZ)