Ha megmondod, mi a célállomás, de azt nem, hogy hogyan jutnak el oda, csodás megoldások születnek  

A Diákközéletért Alapítvány közösen a Közéletre Nevelésért Alapítvánnyal, a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával olyan hosszú távú módszertani képzést indít, mely a hatékony projekttervezés és projektmenedzsment lépéseit, a hiteles marketingkommunikációt, valamint a civil szféra jogi-, gazdasági és társadalmi környezetét helyezi fókuszába. Ez egy civileknek szóló szisztematikusan egymásra épülő képzési szeminárium-sorozat, amely tréningszerű képzéseket, személyes élményt biztosító tevékenységeket foglalja magában, humánerőforrást biztosítva a civil önkéntesek magasabb szintű tevékenységéhez. 

A fejlesztő tevékenység hosszú távú célja
•          az informális és non-formális tanulás során szerezhető sikerélményekkel motiválni a civil szervezetek fiatal önkénteseit;
•          a résztvevők individuális és szociális fejlesztése és erősítése az animáció és az élménypedagógia eszközeivel. 

A fejlesztő tevékenység közvetlen célja
•          a résztvevők személyiségének és attitűdjének fejlesztése;
•          a civil szervezeti aktivisták jártasságának és készségeinek kialakítása;
•          a résztvevők tárgyi tudásának gyarapítása;
•          az együttműködés hálózat-szerű fejlesztése. 

A célcsoport és tervezett létszáma
A célcsoport létszáma 12 fő, helyi és kistérségi munkában aktív tudásátadásban jártas civil szervezeti aktivista. 

A megvalósítás lépései és azok időbeli ütemezése (a szisztematikusan egymásra épülő programsorozat időtartama 10 hónap):
•          Nyitóprogram (egynapos találkozási, bemutatkozási alkalom, időpont: 2009. szeptember 8., helyszín: Budapest, ELTE-TÓFK)
•          Tréningek (három alkalommal, egyenként 3-3 napos tréning, időpontok: 2009. október 9-11., 2009. november 13-15., 2010. március 26-28., helyszín: Noll-tanya, Felcsút)
•          Szakmai műhely működtetése, konzultációk (öt alkalommal, 1-1 napos, időpontok: 2009. október 20., 2009. november 24., 2010. február 16., 2010. március 2., 2010. április 13., helyszín: Budapest, ELTE-TÓFK)
•          Záró-prezentáció, értékelés, dokumentálás (egynapos záró-alkalom, időpont: 2010. április 27.) 

A sorozat olyan produktum létrehozásával zárul, amelyet a résztvevők maguk választanak ki, maguk hoznak létre, mintegy vizsgamunkaként demonstrálva a tanult ismeretek hasznosságát, és a hatékonyságát. Ez a produktum lehet közösségi tér, média, rövidebb önkéntes projekt, rendezvény.  

A részvétel feltétele
Egyéni pályázat benyújtása, mely tartalmazza:

  • a résztvevő önéletrajza;
  • motivációs levél;
  • egy civil szervezet vezetőjének ajánlását.

 Benyújtási határidő: 2009. szeptember 1., 12 óráig
Benyújtása helye és formája: e-mail-ben a Macsu@kozeletre.hu címre. 

A projektet a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával, valamint a Diákközéletért Alapítvány és a Közéletre Nevelésért Alapítvány anyagi és szakmai hozzájárulásával valósítjuk meg. A résztvevők anyagilag mindössze a bentlakásos képzési alkalmakhoz járulnak hozzá 1.500 forint/nap összegben (3 alkalom x 3 képzési nap x 1.500 forint). 

További információk kérhetők a Macsu@kozeletre.hu címen, vagy telefonon: +36-20-315.89.79.  

Budapest, 2009. augusztus 10.   

Kósa András László
programkoordinátor