A napokban zajlik Romániában a közoktatási törvény módosításával kapcsolatos érdekképviseleti egyeztetés.  

A rengeteg változtatási javaslatból most az oktatási intézmények autonómiája mellett a diákok jogaival kapcsolatos módosítások kerültek a szakszervezetekkel és szülői közösséggekkel, valamint a diákok képviselőivel folytatott tárgyalások fókuszába. Az oktatási miniszter javaslata szerint a jövőben a diákok nem vihetnek mobil telefont magukkal az iskolába, illetve nem öltözhenek kihívóan (persze kérdés, hogy előzőt hogyan oldják meg, utóbbi kapcsán pedig ki dönt a “kihívó” öltözködésről?!). A törvénytervezet szerint a lányok már az iskola udvarára sem léphetnének be, amennyiben öltözetük nem megfelelő.

A tervezet súlyos büntetést helyez kilátásba a tanárok és diáktársak méltóságának szóbeli megsértése esetére. Eddig mindössze az iskolai belső rendszabályzatok (házirend) tiltották az alkohol, dohánytermék, drog, valamint felnőtteknek szóló folyóiratok bevitelét az oktatási intézményekbe. A mostani javaslat mindezt törvényi szinten tiltaná.

Kötelező lesz a középiskola (líceum) és az iskola-előkészítő év elvégzése. Vagyis a tankötelezettség ezzel 19 évre tolódik ki. Ugyanakkor az érettségi vizsga a tervek szerint az eddigi hat tárgy helyett mindössze háromból fog állni, az idegennyelv és számítógépkezelés vizsgák bekerülnek a középiskolai vizsgák közé. A három érettségi tárgy a következő: román nyelv, matematika vagy történelem és egy választható tárgy.  

A Romániában is a média középpontjába került iskolai agresszió kapcsán az oktatói személyzet státuszát illető javaslatok lesznek a következő tárgyalási fordulókban a leginkább vitát generáló pontok.  

Érdekes lenne a MAKOSZ ezzel kapcsolatos véleményét olvasni, akár külön közleményben, akár jelen bejegyzés kommentjeként. :-)))