A válság miatt kevesebb állami támogatásra számíthatnak a civil szervezetek jövőre - közölte Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára kedden, a civil szervezetek hagyományos találkozójának első napján.

A Civiliáda 2009 elnevezésű rendezvényen az államtitkár kijelentette: a civil szervezeteknek sokkal inkább a lakosság adományaira - az egyszázalékos személyi jövedelemadó felajánlásokra - kellene alapozniuk, mintsem az államra, a Nemzeti Civil Alapprogramra (NCA), mivel az NCA-n keresztül adott eddigi évi 7,7 milliárdos támogatás 2010-ben a válság miatt valószínűleg kevesebb lesz.

Csizmár Gábor szerint szükség lenne egy kamara jellegűen működő civil érdekképviseletre, amely egyebek mellett közvetítő és döntéshozó szerepet vállalhatna magára. Jelenleg nincs olyan intézményes, de nem bírósági eljárást folytató szervezet, amely normaszerűen szabályozná a civilek egymás közötti, illetve a civilek és a kormányzat közötti egyeztetéseket, problémamegoldást. A kamara létrehozásához törvényt kell alkotni, s ahhoz, hogy az őszi időszakban a kormány benyújthassa a javaslatot az országgyűlésnek, a civileknek augusztus végéig meg kell fogalmazniuk annak majdnem kész szövegét - tette hozzá.

A kancellária államtitkára azt is hangsúlyozta: a 2011-es magyar EU-elnökségnek mind az előkészítésében, mind annak ideje alatt nagyon szoros együttműködés kívánatos a civilek és a politika között. Elmondta, a külügyi tárca és a civil szféra között már egy éve folyik ez a munka.

“Minél inkább félre tudjuk tenni az ellentéteket, minél inkább összedolgozunk, annál sikeresebb lesz az elnökség, és az mindenkinek jó” - fűzte hozzá.

Szintén az EU-elnökségről kérdezték Szabó Vilmost, a Külügyminisztérium államtitkárát a délelőtti nyitó konferencián. Ő azt húzta alá: azt úgy kell előkészíteni, hogy az időközben lezajló országgyűlési választás eredményétől függetlenül biztosítva legyen az elnökségben a civil részvétel.

Az Európai Unió és a civilek viszonyát középpontba állító konferencián az előadók között volt Christiana Weidel, az osztrák The World of NGO (A civil szervezetek világa) elnöke, aki minden hallgatót az EU szervezeteivel való minél szorosabb és aktívabb kapcsolattartásra biztatott. Mint elmondta, az unió köteles konzultálni döntéshozatal előtt a civilekkel, s ezt ki kell tudni használni. Szerinte a júniusi európai parlamenti választás jó lehetőség arra, hogy az érintettek megkérdezzék a képviselőjelölteket, milyen programmal rendelkeznek az őket érdeklő területre vonatkozóan.

Az Európa Ház 1996-ban indította útjára a Civiliáda elnevezésű rendezvényt azzal a céllal, hogy minden évben találkozzanak a civil társadalom hazai szereplői és lehetőségük legyen a nyilvánosság előtti bemutatkozásra, tapasztalat- és eszmecserére.

(forrás: nonprofit.hu)