Az idei Európai Ifjúsági Károly-díj ünnepélyes átadására 2009. május 19-én a németországi Aachenben kerül sor. A díjat olyan projektek kaphatják meg, amelyek erősítik az európai identitás és integráció gondolatát. Magyarországról az ELTE Bibó István Szakkollégiuma által létrehozott „Állampolgári Nevelés Program” jutott tovább a nemzetközi fordulóba.
Az Európai Ifjúsági Károlyi-díj olyan 16 és 30 év közötti fiatalokat díjaz, akik a kölcsönös megértést elősegítő, európai szintű projektekben vesznek részt. 
A díjak: a legjobb három projekt 5000, 3000, illetve 2000 eurót kap, emellett meghívást kap az Európai Parlamentbe.
 
A kiválasztás: márciusban a legalább két EP-képviselőből és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből álló zsűrik választották ki a 27 tagállam nemzeti győzteseit. Közülük április 2-ig a három EP-képviselőből, az EP elnökéből, és a Károly-díj Alapítvány négy képviselőjéből álló európai zsűri választja ki a három győztest.
 
A magyar továbbjutó: ELTE Bibó István Szakkollégium - Állampolgári Nevelés Program
 
Az ELTE Bibó István Szakkollégium alapvető céljai között szerepel a társadalmi érzékenységre nevelés. Ennek jegyében az intézmény számos programja a társadalom jogismeretének fejlesztését célozza. Közülük az egyik legsikeresebb az idén kilencedik alkalommal megrendezett Állampolgári Nevelés Program, amelynek legfőbb célja a részvételi demokrácia alapvető szabályainak játékos és interaktív megismertetése a fiatal diákokkal. A cél a gyakran hátrányos szociális helyzetű tanulók esélyeinek növelése, társadalmi előmenetelük elősegítése: a program hasznos információkat nyújt számukra, felhívja figyelmüket a továbbtanulás fontosságára, az európai értékekre.
 
A díjakat az Európai Parlament elnöke és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány képviselője adja át. A 27 tagállam győztes projektjeinek képviselői meghívást kapnak a 2009. május 19-én Aachenben (Németország) tartandó díjkiosztó ünnepségre.