Hétvégén valósult meg a MaRoSzo projekt második találkozási alkalma, mégpedig Kalocsán:

Összességében a projekt szempontjából sikeres hétvégét tudhatunk magunk mögött. Sikerült néhány kulcsfogalom kapcsán megállapodnia a csoportnak, illetve elindult a két tervezett képzési program moduljainak a kidolgozása is. Egy mintamodul kerete el is készült. Az április 17-19-i harmadik alkalomig ezen modulok kidolgozására (célok, kompetenciák meghatározása, ezek tartalommal való feltöltése és az időkeretek meghatározására) kerül sor.

Hajós bevétele

Ugyanakkor látogatást tettünk Hajóson a történelmi pincefaluban, kapcsolatot építettünk az alsó-duna-völgyi civilekkel (mindenek előtt a csíkszeredai résztvevők, akik közös Hargita - Bács-Kiskun megyei civil konferenciát terveznek). Némileg bekapcsolódótt a munkába Baranyi Évi, tréner is, illetve Letenyeiné Mráz Márta, a Mobilitás szakmai igazgatója is. Ugyancsak a csíki különítmény volt aktív a város nevezetességeinek feltérképezésében, megnézték az érseki palotát, templomot, illetve a környező teret, valamint a Paprika Múzeumot is (lásd a fotókat, a fentire kattintva lehet megnézni a teljes albumot).

Nico bemutatót tartott élménypedagógia címmel, ami még Bordáskát is megmozgatta - mármint fizikailag, mert a szellemi hozzájárulása nagyon hullámzó volt (egyszer csak megszokjuk).

 

Nándi természettudományos következetességgel ragaszkodott a fogalomtisztázás filozófiai eszmefuttatásához. Csilla igyekezett nem mozogni, Zsolt pedig mindenkinek segített, ha úgy látta, hogy leült a tempó. Edinából csak úgy röpködtek az ötletek, a csapat ötlethozójává lépett elő. Nemes Ági igazi pedagógusként ülve osztotta a műanyagpohár-torony építéséhez a tanácsokat, ugyanakkor pénteken a Szerepek a csoportban teszt kitöltésével igyekezett tiszta vizet önteni a csapaton belüli szerepek és vállalások köré.

És egy kiskutya is a projekt része lett. Ez leginkább Péli Leventének köszönhető, aki más területen is igencsak aktív volt a hétvégén. Mindent megtett annak érdekében, hogy átszervezze a projekt költségvetését, de ehhez az igazi hathatós és némileg döbbenetes hozzájárulását a Két-Gólya Fogadó háziasszonya tette. Azt hiszem méltán mondhatjuk, hogy senkinek nem ajánljuk, hogy képzést tartson ebben a műintézményben: hideg volt a tréning-teremmé előléptett ebédlő (a szobák második napra már túlzottan is melegek), és természetesen az előzetes “tárgyalásos félreértések” miatt fokozatosan értek a meglepetések, végül sokkal többe került minden, mint a Posticumban, ahol minőség, felszereltség, stb. szempontokból nagyságrendekkel jobb volt a fogadtatás.

Egyszóval mindenki hozzátette, ami számára a leginkább természetes - részese a személyiségének.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a Szülőföld Alap mellett a mostani alkalom támogatója az SOS Innovációs és Információs Egyesület volt, személy szerint Szakál Tibor, aki szintén bekapcsolódott a munkába - mindenek előtt a hajósi fellépés kapcsán. Ugyancsak neki köszönhetjük a péntek esti musical bemutatót is.