Vajda Gyuri barátunk foglalta össze a Maros megyei Népújságban a március 5.-én, többek között alapítványunk szervezésében létrejött Görög Ibolya előadást. Az első rész a következőkben olvasható:

Protokoll – a hitelesség etikája

Hogyan lehetünk sikeresek a társadalmi kommunikációban?

Március elején Európaiság – hitelesség – protokoll az Európai Unió üzleti életében címmel tartott elôadást a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a Közéletre Neveléséért Alapítvány által szervezett erdélyi körútja során a marosvásárhelyi Novocom Consult Kft. vendégeként, Görög Ibolya, a Szegedi Tudományegyetem és az egri Eszterházy Fôiskola címzetes docense, aki 1987–1999 között a miniszterelnöki hivatal protokollosa, majd protokollfônöke volt. A zártkörû rendezvényre a város politikai, gazdasági és civil társadalmi szervezeteinek képviselôi kaptak meghívót. A közel kétórás elôadás négy témakörben zajlott: a konvenciók helye a kommunikációban, a verbális közlés alapjai, a hiteles találkozás, az öltözködés és az üzleti tárgyalás stratégiája. A Bernády Házban elhangzottakból tallóztunk olvasóinknak.

Legyünk szimpatikusak az elsô perctôl

A protokoll valamilyen formában irányított mozgást és viselkedéskultúrát jelent. Igen fontos a társadalmi kommunikációban, a sikeres kapcsolatteremtésben a párbeszédben, hogy figyelembe vegyük mindazokat a szabályokat, amelyeket az adott kultúra kialakított. Ennek egyik jelentôs követelménye, hogy a mások által elfogadott szerepkörnek megfelelôen hitelesek legyünk. Az iskolában a tanár viselkedjen pedagógushoz mérten, a kórházban a doktor “legyen orvos”, mert a külsô szemlélôk nem a személyt, hanem amit képvisel, a mögötte álló ügyet ítélik meg általa. A mindennapi életben ritkán figyelünk arra, hogy bizonyos helyzetekben miként viselkedünk, azonban a munkahelyen, különösen a közéleti, politikai színpadon, az üzleti világban a protokoll írott és íratlan szabályainak ismerete, tiszteletben tartása a siker kulcsa is lehet.

Nekünk, európaiaknak elsôsorban a kontinensen elfogadott általános normáknak, elvárásoknak kell megfelelnünk. Mert míg az amerikai viselkedéskultúrában megengedett, elfogadott a rágógumizás, (azt tartják, hogy a rágóizmok mozgatása serkenti a gondolkodást), addig nekünk tiszteletben kell tartanunk azt a gyerekkorban megtanított szabályt, miszerint aki “eszik, az nem beszél”.

Minden egyes találkozásnál, ismerkedésnél nagyon sokat számít az elsô benyomás, hiszen az arc, a mimika, a mozgásunk, az öltözetünk után ítélnek meg mások. Az sem mindegy, hogy ki kezdeményezi a párbeszédet. Akkor kerülhetek ki gyôztesen a kommunikációból, ha érzelmileg elfogadtatom magam, egyszerûen szimpatikus vagyok beszélgetôtársamnak, s ez a vonzalom már az elsô másfél perc alatt ki kell alakuljon. Két ismeretlen ember elsô találkozáskor egymás arcát fürkészi, ezért nagyon fontos az ápolt, gondozott külsô. Nôknél ajánlott a diszkrét alapozó, a hidratálókrém használata, amely kiigazíthatja a kialvatlan éjszaka nyomait. Nemcsak a nôk, hanem a férfiak is igazíthatják szemöldöküket, mert ez fontos “kelléke” a metakommunikációnak. A reggeli hajmosás, nemcsak testünket frissíti, rendezett frizuránkkal tekintélyt, elismertséget vívhatunk ki. A homlokot ne takarják a hajfürtök. Az Európai Unióban “a tanult ember”, a magas homlok a nyerô. A borotválatlan, mûborostás arc inkább a “latin szeretô” erotikus kelléke, nem tiszteletreméltó munkahelyre, üzletemberekhez méltó viselet.

(Folytatjuk)

Vajda György

(forrás: http://www.e-nepujsag.ro/hir.php?m=31008, 2009. március 19.)