A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány pályázatot hirdet az ifjúság közéleti tevékenységének támogatásra, a Kisebbségi Tanács 2009. évi alapjából. Csak 2009. március – szeptember időszakban sorra kerülő programok megvalósítására lehet pályázni.PÁLYÁZNI AZ ALÁBBI TÉMAKÖRÖKBEN LEHET:

• az ifjúsági szervezeti élet szempontjából hátrányos helyzetű régiókban, településeken tevékenykedő szervezetek által kezdeményezett programok támogatása;
• helyi, területi és regionális szintű képzések, konferenciák, vetélkedők szervezése, felkészült szakértők bevonásával;
• ifjúsági szervezetek Internet-hozzáférésének résztámogatása;
• vidéken vagy szórványban működő ifjúsági szervezetek programjainak támogatása;

Feltételek:

• pályázhatnak községekben, falvakban, valamint olyan szórvány településeken működő szervezetek, amelyekben a magyarság számaránya 20% alatti, illetve megyei/ területi ifjúsági egyeztető tanácsok.

középiskolás szervezetek kisebb programjainak, kezdeményezéseinek támogatása (ebben az esetben a felső határ 200 RON). Egy diákszervezet legtöbb három pályázatot nyújthat be. Ezen a témakör esetében külön pályázati űrlapot kell kitölteni.

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK, PÁLYÁZÁSI FELTÉTELEK

A hatékonyabb feldolgozás, pályázati adminisztráció és gyorsabb döntéshozatal érdekében a Communitas Alapítvány 2007-től bevezette az on-line pályázási lehetőséget. Az internetes pályázatkezelő rendszer jelenleg a pályázási folyamatra terjed ki, a pénzügyi és szakmai beszámolók papíron történnek. Az internetes pályázatkezelő rendszer elérhető a www.communitas.ro/palyazat címen.
Az on-line pályázás bevezetésével az internetes felület használata nem válik kötelezővé, de a papíron benyújtott pályázatokhoz kötelezően csatolni kell a CD-re felírt elektronikus változatot. Az Alapítvány nem fogad el hagyományos lemezt (floppy), vagy DVD-t, minden esetben kötelezően CD-re kell felírni az elektronikusan kitöltött űrlapot. Amennyiben egy borítékban ugyanahhoz a szaktestülethez több pályázatot küld be, azokat felírhatja egyetlen CD-re is.

Amennyiben az on-line pályázási lehetőséget használja, ne hagyja a pályázati határidő napjára a feltöltést! Internetes pályázás esetén kérjük, olvassa el a honlapon található pályázási útmutatót.

o Papíron történő pályázás esetén a pályázatok benyújtása csakis erre a célra kiállított formanyomtatványokon, azaz pályázati űrlapokon történhet, amelyek letölthetők a Communitas Alapítvány honlapjáról (www.communitas.ro) vagy beszerezhetők a Communitas Alapítvány Titkárságán (hétfőn és csütörtökön 11-17 óra között), az RMDSZ területi szervezeteinél, illetve kérhetők e-mail-en, a communitas@rmdsz.ro címen.
o A pályázat leadásának határideje 2009. április 7., 16 óra (beérkezés időpontja, NEM a postabélyegző dátuma!). A pályázatot EGY PÉLDÁNYBAN a következő címre kérjük eljuttatni:

Fundaţia Communitas (Ifjúsági Szaktestület)
400489 Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 60., jud. Cluj

o A borítékra ne felejtsék el feltüntetni, melyik szaktestülethez pályáznak!
o A papír alapú pályázatok, illetve az on-line pályázáshoz tartozó nyilatkozatok beküldése csakis ajánlott levél, Prioripost vagy valamely gyorsposta-szolgálat révén történhet. A Titkárság a személyesen behozott pályázatokat, nyilatkozatokat a határidő napján du. 4 óráig fogadja.
o Azok a szervezetek, akik az előző években (2007, 2008) regisztráltak és nyilatkozatot küldtek be, nem kell újabb nyilatkozatot beküldjenek 2009-ben. Amennyiben a már regisztrált szervezetekben változás történt (szervezet adatai, felelős személyek), szükséges az új nyilatkozat beküldése.
o Pályázatot sem faxon, sem e-mailen nem fogadunk el!
o Minden pályázót postán értesítünk a támogatási kérelmére vonatkozó döntésről.
o Kedvező döntés esetén a megítélt összegről, a felhasználás és az elszámolás módozatairól a pályázót külön értesítjük.
o A program lefutásától számított 30 napon belül a pályázónak kötelező elszámolnia a támogatás felhasználásáról. A határidő lejárta után az elszámolást nem áll módunkban elfogadni.
o A pályázó által összeállított elszámolásban megjelenő bizonylatok hitelességéért a pályázó vállal felelőséget.
o A részletes költségvetésben tüntesse fel a saját hozzájárulás, illetve a más forrásból kapott támogatás értékét is!
o A Communitas Alapítvány nem nyújt anyagi támogatást honoráriumok kifizetésére, valamint személyes jellegű felszerelésekre, ruházatokra.
o A nyertes pályázóknak rendezvényeiken és a saját honlapjukon (feltéve, ha rendelkeznek) kötelezően fel kell tüntetniük a Communitas Alapítvány honlapjáról letölthető ikonokat. Ezek megjelenítése az elszámolás kizárólagos feltételét képezi a Kisebbségi Tanács részéről is.
o A formai hibás pályázatok iktatásra kerülnek, de nem képezik tartalmi elbírálás tárgyát.

Formai hibának tekintendők a következők:

On-line pályázás esetén:

• a nyilatkozat nem érkezik be határidőre az Alapítvány Titkárságára;
• az on-line űrlap tartalmilag kifogásolhatóan van kitöltve;
• hiányzik a részletes költségvetés.

Papíron történő pályázás esetén:

• a pályázati program nem sorolható be a kiírásban szereplő kategóriák egyikébe sem;
• a pályázati űrlap nincs két különböző személy által aláírva;
• a pályázati űrlap nincs eredeti pecsét által hitelesítve (jogi személy esetén);
• a pályázat határidő után érkezik be;
• a pályázó nem tölti ki az űrlaphoz tartozó részletes költségvetési mellékletet;
• a program nem 2009. március – szeptember között kerül megvalósításra;
• az űrlap hiányosan van kitöltve;
• hiányzik a pályázat CD-re felírt elektronikus változata.

További információkért forduljanak a Communitas Alapítvány Titkárságának munkatársaihoz: Molnár Tamara – programfelelős, Ferencz Katalin– titkár.

Cím: Fundaţia Communitas, 400489 Cluj Napoca, Str. Republicii nr. 60.
Telefon/fax: (0264) 594 570
E-mail: communitas@rmdsz.ro

Letölthető űrlap - (urlap-ifjusag-tavasz-2009.doc - 179 KB)
Letölthető űrlap - (urlap_ifjusag_kicsi_2009.doc - 114 KB)
Letölthető kiírás - (kiiras-ifj-tavasz-2009.doc - 86 KB)

(forrás: www.palyazatok.ro)