Csütörtök délután a marosvásárhelyi Bernády-Házban Európaiság - hitelesség- protokoll az Európai Unió üzleti életében címmel tartott előadást Görög Ibolya, protokoll-szakértő.

A több mint négy órás előadás zártkörű volt, melyre a város politikai, gazdasági és civil társadalmi szervezeteinek képviselői kaptak meghívót. Örömünkre a meghívottak közül szinte mindenki megjelent, jelezve ezzel is, hogy a téma iránti érdeklődés igencsak jelentős.

Az előadás négy témakört ölelt fel:
1. A törvény-erkölcs-konvenció hármas szabálya. A konvenciók helye a kommunikációban. A személyt körülvevő zónák és szerepük a viselkedéskultúrában. A közlés tartalma. Konvenciók a non-verbális közlésekre, testbeszéd, öltözködés.
2. A helyes verbalitás. A tegezés, magázás, megszólítás kérdése.
3. A hiteles találkozás. A tárgyalás előkészítése. Bemutatkozás és bemutatás. Az időpont egyeztetése, várakoztatás, késés.
4. A tárgyalás protokollja. Tárgyalási ültetési rendek és stratégiák. A helyes kínálás. A tárgyalás kezdete - befejezése - zavarása.

A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központ (Sepsiszentgyörgy, Hadnagy Miklós) programjaként, annak jelentős anyagi támogatásával valósult meg az előadás, melynek helyi szervezője a Novocom Consult Kft. (Marosvásárhely, Nemes Pál) volt.

Az előadás alkalmával készült fotók itt megtekinthetők: