Az osztrák ERSTE Alapítvány harmadik alkalommal teszi közé pályázati felhívását közép-európai országok iskolái részére, 12-17 éves fiatalok részvételével folyó projektek megvalósítására.
Az ACES (Academy of Central European Schools) elnevezésű pályázat célja közép-európai iskolai hálózatok létrehozása, ebben a pályázati fordulóban az aktív állampolgársághoz kapcsolódóan - a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulóján, valamint egyes partnerországok európai parlamenti választásainak évében - “Mondd el a véleményed Te is! Az európai fiatalok alakítják saját jövőjüket” mottóval.

A projektek megvalósítására a következő országok iskolái kaphatnak támogatást: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Koszovó, Macedonia, Moldávia, Montenegro, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

A projekt átfogó célja az interkulturális párbeszéd elősegítése, a demokrácia értékeinek tudatosítása, a kulturális sokszínűség megismerése és a kapcsolódó témák feldolgozása bilaterális, illetve multilaterális iskolai együttműködés keretében.

A pályázati támogatás kedvező lehetőségeket jelent az iskolai partnerkapcsolatok kialakítására vagy már meglévő kapcsolatok erősítésére, konkrét program mentén folyó két- és többoldalú együttműködésre, a kultúra ápolására, nyelvgyakorlásra, modern kommunikációs eszközök használatára, határokon átívelő barátságok kialakítására, ápolására.

Projektenként csak egy pályázatot kell benyújtani, amelyet az un. projekt-koordinátor iskola nyújt be a projektben részt vevő iskola(k) részvételi nyilatkozatát is csatolva a pályázathoz. A pályázatokat közvetlenül a pályázatot meghirdető osztrák félnek angol nyelven kell benyújtani, de az iskolák közötti együttműködés során más nyelvek is használhatók. A projektben résztvevő minden egyes iskola (a fenti országokból) 1000 EUR támogatást kaphat, valamint a koordinátor iskola ezen felül még 200 EUR-t (ami más forrásból származó támogatásokkal is kiegészíthető). A nyertes projektekben részt vevő iskoláknak (iskolánként 2 fő részvételével) egy közös nyitó és záró találkozót szervez az osztrák fél.

A projektek megvalósítására rendelkezésre álló időszak: 2009. szeptember - 2010. március.
Az angol nyelvű pályázati tájékoztató, pályázati űrlap és kitöltési útmutató a www.aces.or.at (project contest) címen érhető el, ahol egy on-line partnerkereső fórum is segíti a partnerkapcsolatok kialakítását. A pályázatokat a pályázati űrlapon szereplő címre, közvetlenül az osztrák fél részére kell benyújtani.
A pályázatok benyújtásának határideje 2009. április 30.