Az alábbiakban megtekinthető a Bihari Napló 2009. február 16-i, hétfői számában megjelent cikk a MaRoSzo-ról:

A cikk pdf formátumban innen letölthető: Bihari Napló
A szöveges verzió pedig itt (is) olvasható:

Felnőttképzés a fejlődésért
Az elmúlt hétvégén Kósa András László programkoordinátor vezetésével zajlott képzés a Posticumban. 

Nagy Anikó 

Kósa András László, a Nagyváradon megszervezett MaRoSzo program vezetője érdeklődésünkre részletesen is bemutatta, miről is szól a mostani képzés. A Közéletre Nevelésért Alapítvány közösségi fejlesztéssel, projektmenedzsmenttel foglalkozik, Magyarországon kívül Erdélyben, a Felvidéken, illetve Ausztriában is szerveznek olyan képzéseket, melyek során azt tanítják meg elsősorban kis települések képviselőinek, hogyan maradjanak fenn, és hogyan tudjanak fejlődni. Tavaly Erdélyben két ilyen tréninget is tartottak, az egyiket Kolozsváron – melyen például Székelyhíd új polgármestere, Béres Csaba is részt vett –, valamint Székelyföldön. Olyan animátorokat képeznek, akik a településen belül ki tudják alakítani és fel tudják lendíteni az ifjúsági közösségi munkát. 

Felnőttképzés kistérségben
A mostani képzés, mely a magyarországi, romániai és szlovákiai résztvevőket tekintve a MaRoSzo címet viseli, egy négy hétvégéből álló tanfolyam 14 résztvevőnek. Első találkozójukat tartották Nagyváradon, melyen megismerkedtek, és kis csoportos foglalkozások keretében dolgozták ki, hogyan alakítsák a továbbiakban a képzés menetét. Céljuk a négy találkozás végeztével egy kész felnőttképzési projektet benyújtani a három ország oktatási minisztériumának keretében működő szervezetekhez.

A program témája a kistelepülések ifjúsági animátorainak képzése lesz, de hogy ez pontosan hogyan fog megvalósulni, az a három következő találkozó során fog körvonalazódni. A programmal elsősorban két fontos, hosszú távú céljuk van: egyrészt megállítani a kistelepülések elnéptelenedési folyamatát azáltal, hogy lehetőséget biztosítanak az ifjúsági élet fellendítésére, másrészt pedig megtanítják ezeket a településeket, hogy hogyan tudnak élni az Európai Unió által biztosított lehetőségekkel, hogyan tudnak pénzalapokat lehívni saját fejlesztésre.