A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében meghirdetett második pályázati felhívás 2008 december 3.- 2009. február 16. között érvényes (postára adás határideje) és főként a nagyobb léptékű és az ún. soft-beruházások támogatására nyújt keretet, a kétlépcsős pályáztatási rendszerben.

A felhívás közösségi forrásokból származó finanszírozási kerete közel 105 millió euró, amely Magyarország és Románia társfinanszírozásával egészül ki.

A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határmenti térség alapvető erősségeire építve.

A Program két tematikus prioritás-tengely mentén került kialakításra és célja, hogy hozzájáruljon az uniós politikákhoz, alapelvekhez, valamint a Lisszabon-i és Göteborg-i stratégiák célkitűzéseihez a versenyképesség és fenntartható fejlődés elősegítésével az Európai Unióban.
A források valamely prioritás-tengely beavatkozási területein belüli célkitűzésbe illeszkedő kezdeményezésekhez allokálhatóak (ld. lent), a jogosultsági kritériumok figyelembe vételével, amelyek jelen pályázati felhívásban és a Pályázók Kézikönyvében kerültek meghatározásra.

1. Prioritás: Az együttműködési terület közös, fenntartható fejlesztéséhez szükséges kulcsfeltételek javítása:

1.1. Határon átnyúló közlekedés fejlesztése
1.2 . A határon átnyúló kommunikáció javítása
1.3. Környezetvédelem

2. Prioritás: Társadalmi és gazdasági kohézió erősítése a határmenti térségben:

2.1. Határon átnyúló üzleti együttműködés támogatása
2.2. Együttműködés ösztönzése a kutatásfejlesztés (K+F) és innováció területén

A pályázó szervezetek jogosultsága

Kizárólag olyan pályázók (Vezető Partnerek és Partnerek) adhatnak be pályázatot és nyerhetnek finanszírozást projekt- ötletükhöz jelen pályázati felhívás keretében, akik az alábbi általános jogosultsági feltételeknek megfelelnek:
1. Jogi személyiséggel rendelkező, köz- vagy magánjog által meghatározott non-profit szervezet, amely közcélú tevékenységet folytat;
2. Székhelye, vagy bejegyzett regionális/helyi illetőség telephelye van a meghatározott programterületen, Szabolcs – Szatmár – Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyék - Magyarország; Szatmár, Bihar, Arad és Temes megyék - Románia;
3. Megfelelő és elegendő humán, szakmai és pénzügyi erőforrásokkal rendelkezik, megfelelő kapacitása van a projekt általa megvalósítandó részének kivitelezéséhez, az egyes tevékenységek megfelel szakmai színvonalon történő és pénzügyileg rendezett megvalósításához;
4. Van legalább egy határon túli partnere;
5. Megfelel a pályázók kézikönyvében meghatározott további jogosultsági kritériumoknak.

Az 1082/2006 számú Bizottsági Rendeletben meghatározott Európai Területi Együttműködési Csoportosulások (a továbbiakban: Csoportosulás) , melyeket a magyarországi (2007. évi XCIX törvény) vagy romániai (127/2007 számú kormányrendelet) nemzeti szabályozásnak megfelelően alapítottak jogosultak pályázni, amennyiben a pályázókra meghatározott jogosultsági feltételeket teljesítik, a határon túli partner szükségességének követelményét leszámítva.

Mindezeken túl a Csoportosulásnak meg kell felelnie a következőknek:
- Közjog vagy magánjog által meghatározott jogi személyek alapították, amelyek székhelyei Magyarország és Románia területén találhatók;
- Székhelye a jogosult programterületen található;
- Létesítőokiratában megtalálható a jogosult határmenti terület fejlesztéséhez történő hozzájárulás, mint a csoportosulás célja, illetve működési területe;

Költségek jogosultsága:
Általánosságban, a költségek elszámolhatóak, amennyiben:
a) Közvetlenül kapcsolódnak a projekthez és szerepelnek a Közös Irányító Bizottság által jóváhagyott költségvetésben;
b) Megfelelnek a pontos, megbízható pénzügyi menedzsment követelményének és a hatályos, közbeszerzésekre vonatkozó Nemzeti / Közösségi szabályozásnak;
c) A következő költségvetési sorok valamelyikébe sorolhatók: előkészítés költségei, személyzet költségei, utazás és szállásköltségek, általános költségek, külső szolgáltatások, eszközbeszerzés, beruházás költségei, pénzügyi költségek.

Továbbá, a költségek akkor lesznek elszámolhatóak, ha a következő feltételeket is teljesítik:
a) Időbeli jogosultság: a költségek akkor elszámolhatóak, ha a pályázó értesítésének kézhezvétele után és 2012. december 31. között merült fel.
b) Földrajzi jogosultság: a költségeknek olyan projekt tevékenységekhez kell kapcsolódniuk, amelyek a programterületen kerültek végrehajtásra.
c) Költség-kategóriák szerinti jogosultság: a költségeknek összhangban kell lenniük a főköltségvetési sorokba tömörített költségtípusokkal;

Finanszírozási arány és pénzügyi jogosultság/elszámolhatóság:
A jelen pályázati felhívásban elérhető maximális támogatási arány – amely magában foglalja az ERFA és a nemzeti társfinanszírozás összegét is – 95% magyar pályázók esetében és 98% román pályázók esetében. Minden pályázó (partner) köteles saját hozzájárulást biztosítani a projekt megvalósításához, amely magyar pályázók esetében minimum 5%, román pályázók esetében minimum 2% a projekt teljes jogosult költségvetésére vetítve. A saját hozzájárulás mértékét minden projekt partner esetében, saját költségvetése tekintetében biztosítani kell, attól függő mértékben, hogy a pályázó melyik országban van bejegyezve. A meghatározott minimum arányok feletti saját hozzájárulást bármely pályázó vállalhat.
A pályázóknak saját hozzájárulásukat pénzben (készpénz/bankszámlapénz) kell biztosítaniuk, apport nem számítható be saját hozzájárulásként a Programban.
Minden, a jelen pályázati felhívás keretében benyújtott pályázatnak összhangban kell lennie az adott beavatkozási kulcsterület/ tevékenység esetén meghatározott minimum és maximum összegekkel, az alábbi táblázat szerint. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megítélhető támogatás maximuma nem lépheti át ezeket a felsőhatárokat, melyek a nemzeti társfinanszírozás összegét is tartalmazzák, amit minden nyertes projekt automatikusan fog megkapni egy elkülönített szerződés alapján. Amennyiben a projekt költségei magasabbak, a pályázóknak azt saját forrásaikból kell kiegészíteniük.

Pályáztatás:
A pályáztatási modell célja a pályázók terheinek a csökkentése és a projektötletek / kezdeményezések valós versenyének a biztosítása. A modell a következő két fázisból tevődik össze:
- első fázis (JELEN PÁLYÁZATI FELHÍVÁS) – melyben a pályázók projekt elképzeléseik rövid összefoglalóját kell benyújtsák egy előre meghatározott forma alapján. Az adatlapot amilyen részletesen és pontosan lehetséges ki kell tölteni, az alapul szolgál KIB döntési folyamatában.
A Kiválasztott Projekt Koncepciók benyújtói, az értesítést követően, fel lesznek kérve, hogy dolgozzák ki teljes pályázati dokumentációjukat maximum 9 hónap alatt. Ezen időtartam keretében három beadási határidő kerül meghatározásra, lehetőséget adva azon pályázóknak, akik hamarabb elkészülnek projektjeikkel, hogy hamarabb beadják és sikeres pályázás esetén hamarabb kezdjék el annak megvalósítását. A beadási határidők a projekt koncepció kiválasztásáról szóló értesítéstől számított 3., 6. és 9. hónapokban lesznek, amelyet a kiválasztási és értékelési folyamatok követnek a teljes rendelkezésre álló források lekötéséig. A beadási határidők csak a sikeres pályázók részére kerülnek ismertetésre az értesítéssel együtt.
- második fázis – melyben a teljes kidolgozott pályázati dokumentációt kell benyújtani a KSZT-hez az elfogadásról szóló értesítésben megjelölt dátumig. A KIB döntését követően a pályázók értesítve lesznek az eredményről.
Csak azok a pályázatok kerülnek támogatásra, amelyek kiválasztásra kerülnek a pályáztatási modell második fázisában is.

További információ letölthető innen.