Társadalmi egyeztetésen a “Civil részvétel erősítése az oktatási diszkrimináció elleni fellépés és a tanulók iskolai sikerességének támogatása érdekében” (TAMOP 3.3.5.B) pályázat.

Egyeztetési időszak: 2008. december 17. - 2009. január 5.

A konstrukció célja az iskolai szegregáció csökkentése, az iskolai lemorzsolódás csökkentése, a minőségi oktatáshoz való hozzáférés javítása, melyet a konstrukció az antidiszkriminációs tevékenységeken keresztül a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók érdekeinek és jogainak aktív védelmével támogat.

A konstrukció további célja a halmozottan hátrányos helyzetű, különösen a roma tanulók oktatási esélyegyenlőségét döntően befolyásoló oktatási szegregáció és diszkrimináció eseteinek feltárása és felszámolása megfelelő beavatkozások és fejlesztési eszközök alkalmazásával. Ennek érdekében szükséges egy informált és elfogulatlan civil szereplők részvételére építő jelzőrendszer létrehozása, amely lehetőséget biztosít az oktatási diszkrimináció eseteinek, illetve az oktatási esélyegyenlőtlenséget okozó egyéb tényezőknek a feltérképezésére, a döntéshozók és programgazdák számára az információk becsatornázására, és szükség szerint a kritikus helyzetekben az érintett halmozottan hátrányos helyzetű tanulók érdekeinek jogi úton, vagy egyéb jogállami módon történő érvényesítésre.

A konstrukció keretében lehetőség nyílik a felderített diszkriminációs esetek jogi úton való orvoslására, illetve civil közösségi akciók támogatására, amelyek a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatásának feltételeiben helyi szinten hozhatnak változást.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a pályázati kiíráshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat január 5-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Kapcsolódó linkek