Gyermek és ifjúsági szervezetek által kiadott médiatermékek, valamint egyéb kiadványaik támogatására

 (A pályázat kódja: IFJ-GY-08-C)

Az ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht. (ESZA Kht.) a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa megbízásából, az 1995. évi LXIV. törvény, a 2/1999. (IX. 24.) ISM rendelet, valamint a szociális és munkaügyi miniszter 2/2008. (III. 31.) SZMM rendelete alapján pályázatot hirdet a gyermek és ifjúsági szervezetek által kiadott médiatermékek, valamint egyéb kiadványaik támogatására.

1.       A pályázat célja

A pályázat célja olyan médiatermékek és egyéb kiadványok megjelenésének, előállításának támogatása, amelyek elősegítik a gyermek és ifjúsági szervezetek híreinek belső és/vagy külső áramlását, segítséget nyújtanak a szervezetek tevékenységének, szolgáltatásainak és programjainak megismeréséhez, illetve melyek segítik a gyermek és ifjúsági szervezetek működését és tájékoztatást adhatnak tevékenységükről.

2.       A rendelkezésre álló keretösszeg

A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 13 038 470 Ft, azaz tizenhárommillió-harmincnyolcezer-négyszázhetven forint a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló 2007. évi CLXIX. törvény SZMM fejezet 16/41/4/4 „Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatása” fejezeti kezelésű előirányzat (ÁHT: 31831) terhére.

3.       A pályázaton igényelhető támogatás formája és összege

A jelen felhívás alapján legalább 250 000 Ft, azaz kettőszázötvenezer forint, legfeljebb  700 000 Ft, azaz hétszázezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

4.       A támogatás mértéke

A pályázott támogatás mértéke maximum a projekt elszámolható összes költségének 80%-a lehet. A pályázó által biztosítandó önrész minimum a bekerülési költségek 20%-a.
A pályázathoz biztosított önrész legalább felének készpénzben kell rendelkezésre állnia.

5.       A támogatás folyósítása

Egy összegben, előfinanszírozás formájában történik a pályázati útmutató 13. pontja szerint. A Pályázatkezelő a támogatási összeget a támogatási szerződés mindkét fél által történő aláírását követően utalja át.

A pályázatban csak a támogatási időszakot terhelő költségekre vonatkozó pénzügyi bizonylatok számolhatók el, melyek pénzügyi teljesítésének az elszámolási időszak végéig meg kell történnie.

6.       Támogatási időszak

A pályázó által a pályázatban megjelölt, 2009. február 1. és 2009. június 30. közé eső időszak.

7.       Beadható pályázatok száma

Jelen pályázati felhívásra egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be.

8.       A pályázók köre

Pályázatot nyújthatnak be azon belföldi székhelyű,

         társadalmi szervezetek (kivéve pártok, szakszervezetek);

         alapítványok (kivéve közalapítványok);

         egyházak;

         egyházak ifjúsági szerveződései (kötelezettségvállaló szervezeten keresztül),

amelyek az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (továbbiakban: EPER) regisztráltak a pályázati útmutató 8.2.1 pontja szerint és megfelelnek az alábbi feltételeknek:

         gyermek és ifjúsági célokat valósítanak meg (A pályázat benyújtásakor a pályázó szervezetnek az alapszabályát és/vagy alapító okiratát, illetve az ezzel egyenértékű dokumentumát csatolnia kell! Amennyiben a pályázó a létesítő okirat másolatát korábbi pályázaton már benyújtotta a Pályázatkezelőnek, és az elutasítás oka nem az adott melléklet hiánya vagy formai hibája volt, illetve azok adattartalmában nem történt változás, ezen dokumentum ismételt csatolása nem szükséges. (A korábban benyújtott dokumentumról a pályázat benyújtásakor nyilatkozni kell!)

és

         legalább két tervezési statisztikai régióban legalább hat tag-, illetve alapszervezet működik vagy legalább két tervezési statisztikai régióra kiterjedően fejtenek ki gyermek és ifjúsági célú tevékenységet. Az egy településen működő pályázó szervezetek esetében a megvalósítandó pályázati program résztvevőinek, készítőinek legalább kettő tervezési-statisztikai régió legalább hat településéről kell érkezniük. (Ebben az esetben a pályázat érvényességének feltétele az együttműködő szervezetek adatainak megadása a programűrlapon.)

8.1. Nem részesülhet támogatásban az a pályázó, amely

a)       a benyújtott támogatás iránti kérelmében megtévesztő vagy valótlan adatot szolgáltatott,

b)       a korábban nyújtott állami, vagy Európai Uniós támogatásokkal az előírt határidőre nem számolt el,

c)       a korábbi pályázati program megvalósítása során, illetve a működtetés alatt engedély nélkül eltért a támogatási szerződésben foglaltaktól,

d)      korábban a támogatóval valótlan, megtévesztésre alkalmas adatokat közölt a támogatás felhasználásával kapcsolatban,

e)       szervezetnek adótartozása, illetve adók módjára behajtható köztartozása van,

f)        csőd-, felszámolási- illetve végelszámolási eljárás alatt áll,

g)       korábban megítélt támogatásáról szóló beszámolójukat a pályáztatók visszautasították, vagy lejárt esedékességű, elszámolatlan vagy visszafizetetlen kintlévőségük van velük szemben,

h)      munkaügyi kapcsolatai nem rendezettek,

i)        pályázóval szemben a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény (a továbbiakban Knyt.) 6.§ bekezdése szerint foglalt összeférhetetlenségi ok, vagy  a Knyt. 8.§ (1) bekezdésében foglalt érintettség áll fenn és ezen körülmény közzétételét a Knyt. szerint határidőben nem kezdeményi.

8.2. Nem támogatható az a pályázat, amelynek megvalósítása, illetve a megvalósítás módja vagy eredménye

a)       bűncselekménynek vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívásnak minősül;

b)       alapvető emberi vagy alkotmányos jogot sért;

c)       a nemzet, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek, valamint más nemzetek méltóságának és a társadalom más alapvető érdekeinek sérelmével jár, így különösen a közrendbe, a közerkölcsbe, a család és a kiskorúak védelmének követelményébe ütközik.

9.       A pályázatok benyújtásának módja és helye

A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a Pályázatkezelő által működtetett EPER rendszeren keresztül. Az internetes pályázati adatlapot és űrlapot a pályázati felhívásban és útmutatóban közölteknek megfelelően hiánytalanul, a kérdésekre választ adva és az ott megjelölt elektronikus mellékletek becsatolásával kell benyújtani.

A pályázat benyújtását megelőzően minden pályázónak a www.esf.hu honlapon regisztrálnia kell magát az EPER-ben, melyhez rendelkeznie kell egy érvényes elektronikus levélcímmel (e-mail cím). A regisztrációval és a Regisztrációs nyilatkozat benyújtásával kapcsolatos információkat a pályázati útmutató 8. pontja tartalmazza.

10.    A pályázatok benyújtásának határideje

Az internetes pályázatok beadási határideje: 2009. január 15., 24.00 óra.

Határidőben benyújtottnak minősül az a pályázat, amely a Pályázatkezelő internetes pályázatkezelő rendszerében véglegesítésre került.

11.    Pályázatkezelő

ESZA Kht. Hazai Programigazgatósága

1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület

www.esf.hu

12.    A pályázat érvényességének vizsgálata

A benyújtott (véglegesített) pályázatokat a Pályázatkezelő internetes pályázatkezelő rendszere automatikusan iktatja és pályázati azonosítóval látja el. A beérkezést követően a pályázatok érvényességi ellenőrzésére kerül sor a Pályázati Útmutató 10. pontjában meghatározott szempontrendszer szerint.

A pályázat beérkezését követően nincs lehetőség hiánypótlásra.

Amennyiben a Pályázatkezelő a pályázat érvényességi ellenőrzése során megállapítja, hogy a pályázat nem felel meg a pályázati felhívásban és az internetes adatlapban foglalt feltételeknek, megállapítja a pályázat érvénytelenségét és az érvénytelenség okának megjelölésével elektronikus értesítést küld a pályázónak. Az érvénytelenné nyilvánítás ellen jogorvoslat benyújtásának helye nincs.

13.    A pályázatok elbírálásának szakmai szempontrendszere és határideje

A pályázatok értékelését a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa által kijelölt szakértők a Pályázati Útmutató 11. pontjában meghatározott szempontrendszer szerint végzik.

A szakértők döntési javaslatát a pályázatok beadási határidejétől számított 45 napon belül teszik meg. A támogatásokról a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa dönt a szakértők javaslatának megérkezését követő 15 napon belül, melyet 15 napon belül a szociális és munkaügyi miniszter ellenjegyez. A támogató a támogatást a kértnél alacsonyabb mértékben is megállapíthatja, a kértnél nagyobb támogatási összeg megítélésére nincs lehetőség. A támogató a támogatási döntésben meghatározhatja a támogatás felhasználására és szerződéskötésre vonatkozó feltételeket.

14.    A pályázók döntést követő kiértesítése

A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa döntését követően a Pályázatkezelő 15 napon belül elektronikus úton értesítést küld a pályázat elbírálásáról, és az eredményeket közzéteszi. Elutasítás esetén az értesítésnek tartalmaznia kell az elutasítás részletes indokait. A pályázatokkal kapcsolatos döntések a www.szmm.gov.hu és a www.esf.hu honlapokon kerülnek közzétételre.

A döntés ellen a pályázó részéről jogorvoslati kérelem benyújtásának helye nincs.

15.    Szerződéskötés

A támogatás igénybevételére a támogatási szerződés keretei között van lehetőség, a szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat a Kedvezményezettnek az értesítésben megjelölt határidőre kell megküldenie.

A Pályázatkezelő a beérkezett dokumentációkat megvizsgálja, és amennyiben a szerződéskötéshez szükséges dokumentumok valamelyike nem áll rendelkezésére vagy hiányos, illetve a kedvezményezett elmulasztotta az értesítésben szereplő határidőt, a Pályázatkezelő a kedvezményezettet 8-8 munkanapos határidővel, két alkalommal hiánypótlásra szólítja fel.

Érvényét veszti a támogatási döntés, ha a szerződés a támogatásról szóló értesítésben megjelölt határidőn belül a pályázó mulasztásából, vagy neki felróható egyéb okból nem jön létre.

A Kedvezményezettel a szerződéskötéshez szükséges valamennyi feltétel határidőben való teljesülése esetén a támogatási szerződést a Pályázatkezelő köti meg.

16.    A támogatás elszámolása és ellenőrzése

A beszámoló benyújtásának végső határideje: a pályázati projekt befejezését követő 30 nap.

A pályázat szerint támogatásra kerülő feladat megvalósításának, valamint az éves és évközi szakmai beszámoló és pénzügyi elszámolás benyújtásának határidejét és a szakmai beszámoló és pénzügyi elszámolás elkészítésének szempontjait a fejezeti kezelésű előirányzatokra vonatkozó miniszteri rendelet, a támogatási szerződés és a Pályázati Útmutató 14. pontja tartalmazza.

17.    További információk

A támogatás igénylésének, igénybe vételének és elszámolásának részletes szabályait, a folyamatban részt vevő szervezetek eljárási határidőit a Pályázati Útmutató tartalmazza.

A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a döntést követően, amennyiben a pályázati célra rendelkezésre álló keretösszeget – a beérkezett pályázatok száma vagy tartalma miatt – nem tudta felhasználni, úgy további beadási határidőt és/vagy módosított feltételeket határozzon meg egy módosított pályázati felhívás keretében.

Jelen pályázati felhívás és a Pályázati Útmutató, továbbá az internetes pályázati adatlap együtt képezik a pályázati dokumentációt és tartalmazzák a pályázáshoz szükséges összes feltételt. A pályázati felhívás és a Pályázati Útmutató letölthető a www.esf.hu, a www.szmm.gov.hu honlapokról, vagy beszerezhető a Pályázatkezelő 1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület címén.

A pályázattal kapcsolatban további információkat a 9.00-16.00 óra között hívható (1) 273-42-50-es telefonszámon, valamint a hazaitamogatas@esf.hu e-mail címen kaphatnak a Pályázatkezelőtől.

Budapest, 2008. december 11.forrás: ESZA Kht.