A diákok, a szülők, az iskola és a helyi közösség is értékelheti a jövőben a pedagógusok munkáját Romániában. Az erre vonatkozó törvénytervezetet közvitára bocsátotta a román oktatási minisztérium, s az észrevételeket november végéig fogadja. A pedagógusi munka értékelésének alapja az osztályban végzett tevékenység, amit elsősorban a diákok eredményeinek alapján mérnek az egyéni haladás függvényében, ezt kiegészíti a tanulók országosan egységes felméréseken nyújtott teljesítménye. Mérik a pedagógusok menedzserképességét, mely az osztályközösségben, valamint az iskolán belüli tevékenységekben, a közösségi partnerkapcsolatokban és az iskola hírnevének növelése érdekében kifejtett munkában nyilvánul meg. Elvárják a tanároktól, hogy folyamatosan képezzék magukat, legyenek napirenden a módszertani újdonságokkal, és azokat alkalmazzák az osztályok adottságaihoz.

A pedagógusok munkájának értékelésében az eddiginél nagyobb hatáskört kapnak az iskolaigazgatók, a tanfelügyelőség szerepe ellenben csökken, csak az oktatás minőségét ellenőrizheti, nem az eredményeket. 

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem sajtóértesítést tett közzé, amelyben hangot ad aggodalmának, miszerint az új értékelési kritériumok bevezetése azzal a veszéllyel járhat, hogy a jobb jövedelem érdekében megindul a magas osztályzatok áradata, ami megbízhatatlanná tenné a diákok bizonyítványát, és emiatt az iskolai tanulmányok alapján történő felvétel helyett újból be kellene vezetni a felvételi vizsgát. A kolozsvári egyetem csak akkor látná megvalósíthatónak a felvételi rendszer megváltoztatását, ha azt az ország többi tudományegyeteme is bevezeti. 

(Forrás: Háromszék, Fekete Réka)