A Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány, partnerségben a Polgár-Társ Alapítvánnyal és a Romániai Kárpát Eurorégió Fejlesztési Alappal pályázatot hirdet az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusa, Civil Támogatási Alapjának keretében.

1. A Civil Támogatási alap célkitűzése

Az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusa, Civil Támogatási Alapjának célkitűzése a civil szektor megerősítése a következő elsődleges témakörökben:

- a demokrácia megerősítése

- gyermekek és az ifjúság részvétele a közösség életében

- szociális kohézió, a szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutás

- környezetvédelem

- kulturális örökségvédelem

Egy pályázattal csak egy témakörben lehet pályázni!

2. A program költségvetése és a megpályázható összegek

A Civil Támogatási Alap kizárólag civil szervezeteket támogat.

Az ennek a szektornak szánt összeg várhatóan ennek a kiírásnak a keretében 1.800.000 EURO. A rendelkezésre álló keretösszeg a felsorolt 5 témakör szerint a következőképpen kerül elosztásra:

Témakör Költségvetés (Euro) A program működtetője Elnyerhető összegek
A demokrácia erősítése 240.000 Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány, Bukarest Max. 75.000
A gyermekek és az ifjúság részvétele a közösség életében 280.000 Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány, Bukarest Max. 75.000
Szociális kohézió, a szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutás 480.000 Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány, Bukarest Max. 75.000
Környezetvédelem (makro projektek) 240.000 Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány, Bukarest Min. 15.000
Környezetvédelem (mikro projektek) 160.000 Polgár-Társ Alapítvány, Csíkszereda Min. 5.000

Max. 15.000

Kulturális örökség (makro projektek) 300.000 Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány, Bukarest Min. 15.000
Kulturális örökség (mikro projektek) 100.000 Romániai Kárpát Eurorégió Fejlesztési Alap, Nagyvárad Min. 5.000

Max. 15.000

Euro árfolyama: 1 Euro = 3,67 RON

 3. Kik pályázhatnak

Az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusának kritériumrendszere alapján azon nemkormányzati, civil szervezetek pályázhatnak, amelyek:

az alapító tagok szabad akaratából, a Romániában érvényes alapítványokra és egyesületekre vonatkozó törvény értelmében létrehozott önálló, nem politikai szervezetek (szervezésük, vezetésük és kezelésük nem tartozik a helyi közigazgatás hatása alá),

civil partnerek (patronátusok, szakszervezetek)

más független, különleges törvények által szabályozott szervezetek.

Politikai pártok és vallási felekezetek nem pályázhatnak.

A Civil Támogatási Alap keretében Romániában székelő, olyan jogilag bejegyzett, önszerveződő és szerveződések pályázhatnak, amelyek függetlenek az állami intézményrendszertől, úgymint:

- az alapítvány vagy szervezet a 26/2000 Kormányhatározat vagy a 21/1924-es törvény, vagy ezek utólagos kiegészítéseinek és módosításainak alapján alakult,

- a szakszervezet a 54/2003-as Törvény, vagy ennek utólagos kiegészítései és módosításai alapján alakult, a patronátus a 356/2001-es Patronátus Törvény vagy ennek utólagos kiegészítései és módosításai alapján alakult.

Pályázni lehet romániai vagy külföldi partnerekkel is, az Európai Gazdasági Térség (Izland, Norvégia és Lichtenstein) vagy az Európai Unió tagállamainak szervezeteivel.

A partnerek a saját országaikban jogilag bejegyzett, nemkormányzati szervezetek kell legyenek és a projekt témájának megfelelő tevékenységet kell folytassanak.

A partnerek lehetnek a fent említett típusú szervezetek, de ugyanakkor lehetnek egyetemek, más, nonprofit tanügyi és kutató intézmények vagy központi és helyi önkormányzatok vagy alárendelt intézményeik, más közintézmények amelyek lényegesen hozzájárulhatnak a projekt sikeres életbeültetéséhez.

 4. Önrész

A pályázó minimum 10%-al járul hozzá a projekt elszámolható összköltségvetéséhez. Az önrész lehet pénz vagy pénz és természetbeni hozzájárulás. A természetbeni hozzájárulás nem haladhatja meg az elszámolható összköltségvetés 2%-át.

 5. A pályázatok bejegyzése

A pályázók kitöltik a pályázati adatlapot a Pályázati Útmutató alapján, hozzácsatolva a kért mellékleteket.

A pályázati adatlap és a program útmutatója megtalálható a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány honlapján www.fdsc.ro/pagini/ngofund.php, valamint a partnerek honlapjain www.carpathianfoundation.org, illetve www.repf.ro

A mellékletek listája szintén az útmutatóban található.

A pályázatokat, a mellékletekkel együtt, 4 nyomtatott példányban – 1 eredeti és 3 másolat - valamint 1 példányban (CD-n) elektronikus formátumban kell beküldeni. Az elektronikus példány és a nyomtatott példányok között nem lehet eltérés.