Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala (www.oktbiztos.hu) a korábbi években a HÖOK meghívottjaként vett részt az EFOTT-on. Ez abból állt, hogy a HÖOK sátrában beszélgettek a hivatal munkatársai az érdeklődő hallgatókkal, teszteket töltettek ki, jogeseteket beszéltek meg stb.

Idén – együttműködve a Közéletre Nevelésért Alapítvánnyal (www.kozeletre.hu) – önálló sátorral veszünk részt. A program hasonló, mint a korábbiak, oktatási jogi teszteket, jogeseteket viszünk, ugyanakkor újdonságként Felsőoktatási Honfoglaló játékot lehet majd játszani velünk, és általában is állunk az érdeklődök rendelkezésére. A fő cél a hallgatói jogok tudatosítása, ismeretterjesztés, illetve a hozzánk érkezett panaszok általánosításán keresztül felhívni a figyelmet a gyakori jogsérelmekre. Ugyancsak fontosnak tartjuk, hogy jogvédő munkánkat, eljárásunkat a KÖNE-vel közösen ismertté tegyük a felsőoktatási szereplők számára.

A csütörtöki nap a fogyatékos hallgatók napja a sátrunkban. Vendégeink lesznek siket, vak hallgatók, akik különböző játékokba vonják be az érdeklődőket. A tervek szerint lesz Braille-dominó, hangos számítógép, jelnyelvi játékok.

Aáry-Tamás Lajos
oktatási jogok biztosa